Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 04. 04.

Török gyermekeknek szóló kormányzati képregény a mártíromságot élteti

2016. 04. 04.

A Diyanet, vagyis a török vallásügyi hatóság által publikált, gyermekeknek szóló képregényben az iszlám mártíromságot követendőnek állítják be.

A képregény címe „Isten áldja a mártírjainkat, világítson szent fénnyel a sírjuk.” Az egyik képkockában az apuka magyarázza a kisfiának, hogy „milyen jó mártírnak lenni,” és a mártíromság által egy igazhívő „eljuthat a paradicsomba.”

Egy másik képregénykockában egy kislány mondja, hogy „bárcsak én is lehetnék mártír,” mire anyukája biztatja: „ha elég erősen kívánod, Allah megadja neked a lehetőséget.”

A panel alján Mohamed prófétának tulajdonított idézetek vannak: „A prófétánk azt mondja: egy mártír annyira érzi a halál fájdalmát, ahogy te egy csípést,”  illetve: „Egy mártír szeretne visszamenni ebbe a világba és még tízszer vállalni a mártíromságot, miután megkapta a neki járó tiszteletet és elismerést a paradicsomban.”

Az RT jelenti, hogy Dr. Serdar Degirmenciouglu pszichológus professzor erősen kritizálta a képregényt, de elmondása szerint a török kormány már régóta végzi a gyermekek felkészítését a radikális iszlám eszméire.

„Az elmúlt években a vallásosság a politika eszköze lett. Még csak nem is titkolják ezt. A vallásügyi minisztérium több támogatást kap, mint több más minisztérium összesen, és intenzív munkát végez a gyermekek vallásos neveléséért– tette hozzá.

A Diyanet nem csak Törökországban, hanem külföldön is végzi a szunnita iszlám tradíció propagálását. Szombaton Erdogan felavatott egy Diyanet létesítményt Amerikában, amelyet Török-Amerikai Kulturális és Civilizációs Centrumnak neveztek el.

A török Daily Sabah c. lap szerint a komplexumban található egy hatalmas mecset, konferenciatermek, baseball pályák, egy étterem, egy török fürdő és egy kulturális kutatóközpont.

A megnyitó beszédben Erdogan kiemelte, hogy a komplexum az amerikai muzulmánok és más vallású emberek érdekeit is szolgálja, és az iszlámnak a szeretetről és békéről szóló üzenetét hirdeti.

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑