Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Terrorizmus

2019. 08. 20.

Török katonai menetoszlop igyekszik a Khan Shejkhunt megszálló dzsihádisták segítségére

2019. 08. 20.

Augusztus 18-án egy nagy méretű török katonai menetoszlop (legalább 28 darab haditechnikai eszköz, közöttük harckocsik) léptek be Szíria földjére Törökország felől. A menetoszlop elérte Szarakib várost, Idleb keleti részén és tovább haladt Khan Shjekhun irányába.

Khan Shejkhun a megszálló dzsihádista csoportok (Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita terrorista koalíció és szövetségesei) egy kulcsfontosságú erőssége a térségben. A Szíriai Arab Hadsereg mostani területi nyereségei után úgy tűnik, hogy a militáns csoportok védelmi rendszere az összeomlás szélére került a városban.

A Török Hadsereg a jelentések szerint elhatározta, hogy egy “megfigyelő pontot” létesít Khan Shejkhuban és így akadályozza meg, hogy a Szíriai Arab Hadsereg felszabadítsa a várost a terrorszervezetek uralma alól.

“Török katonai gépjárművek, megrakva lőszerrel, fegyverekkel és egyéb hadfelszereléssel, hétfőn reggel átlépték a szíriai-török határt és elérték Szarakib várost úton Khan Shejkhun felé, hogy segítséget nyújtsanak a Dzsabhat Al-Nuszra (Hajat Tahrir Al-Sham) legyőzött terroristáinak, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa terrorszervezetként tart nyilván. Ez a bizonyítéka, hogy a török dzsihádista rezsim folytatja a terrorista csoportok korlátlan támogatását.” Idézte a szíriai SANA állami hírügynökség a Szíriai Külügyminisztérium egy képviselőjét.

“A Szíriai Arab Köztársaság határozottan elítéli a kirívó török jogsértést és teljesen a török rezsimet teszi felelőssé a Szíriai Arab Köztársaság területi egysége és szuverenitása megsértéséért és az abból adódó következményekért, ami a nemzetközi jog előírásainak felháborító megszegését jelenti.”

A Szíriai Külügyminisztérium hozzátette, hogy “a török rezsim cselekedetei egyáltalán nem fogják befolyásolni a Szíriai Arab Hadsereg elhatározottságát, hogy folytassa a Khan Shejkhunban és más térségekben maradt terroristák levadászását, amíg fel nem szabadítja az összes szíriai földek minden négyzetcentiméterét a terrorizmus uralma alól.”

.

Szíria ezúttal nem korlátozta a válaszát diplomáciai nyilatkozatok kiadására. Mostanáig a Szíriai Arab Légierő több figyelmeztető légi csapást hajtott végre a Khan Shejkhun felé haladt török katonai menetoszlop közelében. Dzsihádista források szerint a menetoszlopot kísérő militánsok legalább egy harctéri parancsnoka meghalt a légi támadások során.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Forrás: SouthFront.org

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑