Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 08. 29.

Török offenzíva: Halott kurd civilek és megkínzott foglyok (videó+18)

2016. 08. 29.

Legalább harmincöt civil meghalt és mintegy hetvenen megsebesültek vasárnap a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres szervezet észak-szíriai állásai elleni török légicsapásokban és ágyútűzben. Az Ankarával szövetséges  iszlamista szervezetek felvételeken rögzítették  a fogva ejtett kurd katonák kínzásait. – közölték a helyi források.

Palesztin gyerek lefejezésében bűnös terroristákkal szövetkezik Ankara

A török hadsereg Dzseb el-Kussza és al-Amarna településeket támadta. Mindkét település a törökországi támogatású iszlamista fegyveresek által a héten elfoglalt Dzsarablusz, valamint az YPG vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet kezén lévő Manbídzs észak-szíriai városok között fekszik. Előbbiben 20 ember halt meg és 50-en sebesültek meg, utóbbiban legalább 15-en vesztették életüket és 20-an szereztek sebesüléseket.

A helyi források szerint az idáig amerikai most már  török támogatottságú gyerekgyilkos Harakat Nur Al-Din A-Zinki terrorista csoport további településeket foglaltak el a kurd vezetésű erőktől Dzarablusz környékén. Az SDF-fel szövetséges Dzsarabluszi Katonai Tanács nevű szervezet kivonult al-Amarnából és Ajn al-Bajda településekről, amikor az iszlamisták török tankok kíséretében megérkeztek – közölte a civil szervezet. Egy  iszlamista parancsnok pedig azt mondta, hogy Dabisz települést is irányításuk alá vonták.

985807349697346975-map-696x452

Az Iszlám Állam helyett a kurdokat bombázza a török légierő

A hadsereg az Anadolu állami hírügynökség által idézett közleményében tudatta, hogy légicsapásaiban PKK és a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártja (PYD) 25 „terrorista tagjával” végzett. Az AP hírügynökség szerint szombaton egy török katona halt meg egy kurd rakétatámadásban.

A civil áldozatokról szóló jelentésekre utalva hangsúlyozták, hogy „minden lehetséges intézkedést megtesz” és „a legnagyobb elővigyázatossággal jár el” annak érdekében, „nehogy a térségben élő civilekre mérjen csapást”.

Ankarát kifejezetten aggasztja a kurdok térnyerése Észak-Szíriában. Attól tart, hogy ha a kurdok megvetik a lábukat az észak-szíriai területeken, akkor idővel a dél-törökországi és észak-iraki kurdokkal egy közös közigazgatási rendszert akarnak majd létrehozni.

Ankara azt akarja elérni, hogy az Egyesült Államok támogatta kurd vezetésű erők az Eufrátesz keleti oldalára vonuljon vissza.

Bár az Iszlám Állam elleni harc egyik legütőképesebb szervezetének bizonyuló Szíriai Demokratikus Erőket (SDF) az Egyesült Államok támogatja, Washington látszólag nem áll ellen Ankara terveinek. Joe Biden amerikai alelnök szerdai ankarai látogatása alkalmával úgy nyilatkozott, hogy elveszti az Egyesült Államok támogatását, amennyiben nem vonul vissza az Eufrátesztől keletre fekvő területekre.

Török zsoldban álló “terroristák kurd foglyokat kínoznak

Egy felvétel látott napvilágot, amelyen a törökök által szponzorált iszlamista szervezetek fegyveresei a kurd többségű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fogságba esett kurd harcosait ütlegelik.

.

Az USA segédletével tavaly ősszel létrehozott főként kurdokból, kelet-szíriai arabokból, türkménekből és keresztény asszírokból szerveződött Szíriai Demokratikus Erők katonái ellen elkövetett bűncselekmények ellen egyetlen ember jogi szervezet sem emelte fel a hangját.

Ankara már hivatalosan is elismeri, hogy Törökország területén kiképzett, felfegyverzett és a török hadsereg támogatását élvező iszlamista szerveztek lépték át a szír-török határt, hogy elvileg elsősorban az Iszlám Állam ellen lépjenek fel.

A vahabita IÁ meglepő módon rövid időn belül elveszítette (átengedte) a stratégiai Dzsarablusz várost, így az iszlamista szervezetek már csak kurdok elleni támadásokra tudtak összpontosítani.
Orientalista.hu –  Zenobia (MTI, Almasdarnews)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑