Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 10. 14.

Törökország a NATO-küldöttekkel folytatja a puccs utáni tisztogatást

2016. 10. 14.

Az elmúlt egy hónap során Törökország a NATO-követségeken folytatta a puccs utáni tisztogatást; 149 főt menesztettek az európai és amerikai NATO-képviseletekről, miután megpróbálták erőszakkal megdönteni a török kormányt.

Annak ellenére, hogy az emberi jogi szervezetek is akcióba léptek és folyamatosan követelik Ankarában a tisztogatási hullám leállítását, Törökország tovább fokozza a drasztikus intézkedéseket, és több száz hivatalos személyt tartóztattak le, illetve menesztettek az elmúlt hónap során. A Reuters hírügynökség egy titkosított irat birtokába jutott, mely szerint szeptember 27-én összesen 149 török tisztviselőt hívtak vissza az USA és Európa területén működő török NATO-képviseletekről. A lap forrása szerint többségüket azért hívták vissza Törökországba, mert azonnal menesztették, vagy letartóztatták és börtönbe küldték érkezését követően.

A menesztett tisztviselők úgy gondolják, elsősorban nyugatias világnézetük, vagy szekuláris nézeteik miatt kerültek célkeresztbe. Az egyik török NATO-küldött pedig kifejezetten a tengeren túl szolgáló magas rangú katonai vezetők körében zajló “boszorkányüldözésről” beszélt.

A július 15-is puccskísérlet óta közalkalmazottak, katonatisztek, bírók és tanárok tízezreit tartóztatták le Törökországban. Egy részük külföldre menekült vagy külföldön maradt, mivel tartott attól, hogy odahaza azonnal börtönbe zárnák. Törökországban élő rokonaik számára a hatóságok megtiltották, hogy elhagyják az országot, de sokat közülük letartóztattak és kihallgattak.

Július közepén Ankarában és Isztambulban kezdődött puccskísérlet, melynek során mintegy 240 ember életét veszítette. A török kormány Fethullah Gülent vádolja a puccs szervezésével, aki 1999 óta az Amerikai Egyesült Államokban él. A puccsot követően a NATO törökországi légibázisát is lezárták, illetve nyilvánosságra jutott, hogy amerikai katonai vezetőirányította a puccsot. Az Európai Unió vezető szervei azzal vádolják a török kormányt, hogy a tisztogatási hullámmal csak saját politikai ellenfeleit akarja félreállítani.

Orientalista.hu – (Hidfő.net)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑