Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 08. 18.

Törökország: Egyik párt sem akar az AKP-val koalíciót kötni  

2015. 08. 18.

Nem jártak sikerrel az újabb tárgyalások egy lehetséges kormánykoalíció alakításáról Törökországban. Ezúttal a török kormánypárt, az AKP vezetője a nacionalista MHP elnökével ült tárgyalóasztalhoz. – közölte az euronews.

A kormányalakítási tárgyalásokkal megbízott Ahmet Davutoglu ezután bejelentette, hogy az MHP nem kíván koalícióra lépni, a párt vezetője, Devlet Bahceli elzárkózott attól, hogy szövetkezzen az AKP-val. A török miniszterelnök azt mondta, hogy az általa előre elképzelt egyetlen lehetőség sem valósulhat meg a nacionalista párt elnökével való megbeszélések nyomán.

Az AKP először a CHP-nál próbálkozott de ott se tudod eredményeket elérni. Az Erdogan vezette neo oszmán iszlamista párt elszigetelődött belpolitikai téren. Az ankarai kormány kormány külpolitikája miatt a szomszéd országokkal sem éppen kitűnőek a viszonyok. Az elszigeteltség jelei itt is látszódnak, főleg miután Ankara szíriai területeken hajt végre támadásokat. Az orosz és az iráni diplomácia igen kemény hangon tiltakozott a beavatkozás ellen.

Közben Ankarában eltemették azt a katonát, aki a Kurd Munkáspárt fegyvereseivel való összecsapásban halt meg vasárnap. A bizonytalan politikai helyzetnek köszönhetően a török líra rekord mélységet ért el.

Az biztos, hogy a kormánypárt nem keresi a parlamentbe 13 százalékkal bekerült kurd párttal, a HDP-vel a kapcsolatot. Augusztus 23-ig van lehetőség arra, hogy szövetségeseket találjon az AKP. Ha ez nem sikerül, előrehozott választást kell tartani Törökországban.

Orientalista.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑