Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 05. 29.

Törökország felől több ezer terrorista özönlötte el Idleb tartományt

2015. 05. 29.

Dzsaish Al-Fatah terrorista koalíció hivatalosan bejelentette az Ariha szíriai város elleni offenzíva kezdetét.

ariha2

Ariha, Idleb tartomány

Vahabita terrorcsoportok konglomerátuma, a Dzsaish Al-Fatah (elsődlegesen a Nuszra Front és a Harakat Ahrar Al-Sham fegyveresei) bejelentették egy új offenzíva indítását Idleb tartomány nyugati részén a szíriai kormány kezében lévő erősség, Ariha város elfoglalására, csupán két héttel a stratégiai helyzetű Al-Masztumah település elfoglalása után.

Ha a Dzsaish Al-Fatah terrorszövetség fegyveresei sikeresen elfoglalnák Ariha városát a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) és a Szíriai Arab Hadseregtől, akkor ez problémát fog jelenteni a Szíriai Arab Fegyveres Erők erőknek Idleb tartományban, mert gyakorlatilag megszűnik az ellenőrzésük három kiemelt jelentőségű térségben (Ariha, Al-Masztumah és a Karmid-tábor) közvetlenül délre a tartomány fővárosba vezető főúton.

A Dzsaish Al-Fatah terrorszövetséghez kötődő közösségi média felületek szerint a fegyveres konglomerátum számottevő területi nyereségre tett szert a város keleti védelmi szárnyán; ezt követte állítólagosan a városba való betörésük miután megtámadták a Szíriai Arab Fegyveres Erők alegységeit a Dzsauma ellenőrző ponton a város keleti külterületén fekvő védelmi vonalon.

A Szíriai Arab Fegyveres Erők állományából megszólaló források Ariha városában jelentették az Al-Masdar News hírújságnak, hogy a Szírián élősködő Al-Kaida tag terrorcsoport, a Nuszra Front és a vele szövetséges Dzsund Al-Sham és Harakat Ahrar Al-Sham terrorszervezetek rakéták és aknavető gránátok sorozatát lőtték ki a városra és öldöklő összecsapások vannak a város keleti főbejáratánál.

A Szíriai Arab Hadsereg visszavonul Ariha és Kafr Nadzsd településekről

Három órával a Dzsaish Al-Fatah terrorista konglomerátum Ariha város elleni (a szíriai kormány erőssége Idleb tartományban) nagy kiterjedésű offenzívájának megindítása után a Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők (NDF) visszavonták minden harcoló alegységüket a városból Umm Al-Dzsoruz településhez a Szíriai Fegyveres erők fő utánpótlási vonalát jelentő országút mentén Idleb tartományban.

A Karmid-tábor (téglagyári terület) és Al-Masztumah város kényszerű kiürítése után a Szíriai Arab Fegyveres Erőket egy átkarolási manőver fenyegette a Szírián élősködő Al-Kaida terrorcsoport, a Nuszra Front és szövetségesei a Dzsund Al-Aksza és a Harakat Ahrar Al-Sham terrorszervezetek fegyveresei részéről; ennek eredményeként került sor a kikerülhetetlen visszavonulásra Ariha városból és a közeli Kfar Nadzsd településről a várostól keletre lévő körzetbe.

Ariha megszállásával a Dzsaish Al-Fatah terrorkoalíció fegyveresei egy szélesebb ütközőzónát hoztak létre a tartományi székhely, Idleb városánál; amennyiben elfoglalják a Szíriai Arab Fegyveres Erők tartományban meglévő állásait, akkor megkísérelhetik megtámadni a tavaly őszi sikertelen offenzívájuk során a Szíriai Fegyveres Erők által Hama tartomány északi részén felszabadított területeket.

A Szíriai Arab Fegyveres Erők helyzetével kapcsolatban Idleb tartományban úgy tűnik meg kell jegyezni, hogy a Szíriai Arab Hadsereg Főparancsnoksága egyenlőre nem tekinti elsődleges célnak a tartományi székhely visszafoglalását, amikor a figyelme Kelet-Szíria felé fordult, ahol az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” nyomást gyakorol a védelmi vonalainkra.

A megalapozatlan állítások ellenére, hogy a Szíriai Fegyveres Erők összeomlanak; a Szíriai Arab Hadsereg még mindig ellenőriz minden tartományi fővárost kettő kivételével (Al-Rakka, Idleb) Szíriában és támadásban van Lattakia és Damaszkusz tartományokban, ahol jelentős területeket foglalt vissza szövetségeseivel a vahabita megszállóktól. Azonban még mindig sok harcolni való maradt.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (almasdarnews.com)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑