Törökország

2015. 02. 24.

Törökország kínai légvédlemi rendszert vesz, NATO integráció nélkülIsmet Yilmaz török védelmi miniszter korábban nyilatkozott egy tenderről, amit az ország új légvédelmi rendszerének beszerzése kapcsán írtak ki. A miniszter mostani bejelentése szerint számos amerikai és európai cég jelentkezett, de Kína ajánlata bizonyult a legjobbnak, így a kínaiak lesznek Törökország új légvédelmi rendszerének gyártói.

A védelmi miniszter nyilatkozata szerint az új, kínai légvédelmi eszközöket már nem integrálják a NATO rendszerébe. Többek között ez (is) vezetett ahhoz, hogy az Egyesült Államok törökországi nagykövete szerint megromlottak az amerikai-török kapcsolatok. Miközben az amerikai diplomata azzal érvel, hogy a kínai CPMIEC rendszere szankciók alá esik, tény, hogy az USA részt vett a pályázaton és elveszítette azt. Egy ilyen beszerzésről történő döntés pedig rendszerint nem valós versenyt követően történik, hanem geopolitikai választás kérdése.

10985474_645635408897381_7721393313589398282_n

Kínai légvédelmi rendszer

A NATO-tag Törökország védelmi minisztere, Ismet Yilmaz bejelentette, hogy Ankara 3,4 milliárd dollárért kínai gyártmányú FD-2000-es rakétaelhárító rendszert vásárol. A rendszer nem lesz beilleszthető a NATO fegyverrendszerébe, azaz nem „NATO-kompatibilis”. A pályázatra jelentkezett még az amerikai Raytheon fegyvergyártó és a francia-olasz Eurosam is SAMP/T rendszerével. (A NATO megköveteli, hogy tagállamai csak NATO-kompatibilis fegyvereket vásároljanak.)

Orientalista.hu – Hídfő.net

, ,
<


Back to Top ↑