Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 02. 24.

Törökország kínai légvédlemi rendszert vesz, NATO integráció nélkül

2015. 02. 24.

Ismet Yilmaz török védelmi miniszter korábban nyilatkozott egy tenderről, amit az ország új légvédelmi rendszerének beszerzése kapcsán írtak ki. A miniszter mostani bejelentése szerint számos amerikai és európai cég jelentkezett, de Kína ajánlata bizonyult a legjobbnak, így a kínaiak lesznek Törökország új légvédelmi rendszerének gyártói.

A védelmi miniszter nyilatkozata szerint az új, kínai légvédelmi eszközöket már nem integrálják a NATO rendszerébe. Többek között ez (is) vezetett ahhoz, hogy az Egyesült Államok törökországi nagykövete szerint megromlottak az amerikai-török kapcsolatok. Miközben az amerikai diplomata azzal érvel, hogy a kínai CPMIEC rendszere szankciók alá esik, tény, hogy az USA részt vett a pályázaton és elveszítette azt. Egy ilyen beszerzésről történő döntés pedig rendszerint nem valós versenyt követően történik, hanem geopolitikai választás kérdése.

10985474_645635408897381_7721393313589398282_n

Kínai légvédelmi rendszer

A NATO-tag Törökország védelmi minisztere, Ismet Yilmaz bejelentette, hogy Ankara 3,4 milliárd dollárért kínai gyártmányú FD-2000-es rakétaelhárító rendszert vásárol. A rendszer nem lesz beilleszthető a NATO fegyverrendszerébe, azaz nem „NATO-kompatibilis”. A pályázatra jelentkezett még az amerikai Raytheon fegyvergyártó és a francia-olasz Eurosam is SAMP/T rendszerével. (A NATO megköveteli, hogy tagállamai csak NATO-kompatibilis fegyvereket vásároljanak.)

Orientalista.hu – Hídfő.net

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑