Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 08. 18.

Törökország: Kiürítik a börtönöket, hogy helyett csináljanak a politikai foglyok

2016. 08. 18.

38 ezer köztörvényes bűnözőt engednek szabadon Törökországban, hogy helyet csináljanak a börtönökben a puccs után letartóztatottaknak.

A török börtönökből felügyelet mellett kiengednek 38 ezer rabot – jelentette be Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter Twitter-fiókján a hivatalos közlönyben szerdán megjelent törvényerejű rendeletekre hivatkozva.

A kiengedettek között vannak, akiknek csak 1 év van hátra a büntetésükből, de olyanok is, akik a büntetési idejük fele után kerülhetnek szabadlábra.

A török igazságügyi miniszter szerint a mostani 38 ezer ember csak az első fázis, és újabb börtön- helyfelszabadító akciók is lehetnek.

Bozdag kiemelte: a döntés nem amnesztiát jelent, a feltételes szabadon engedés dátumáig a büntetést “felügyelt börtönön kívül tartózkodás” formájában hajtják végre. Nem részesülhetnek az engedményben egyebek között azok, akiket gyilkosságért, bántalmazásért, nemi erőszakért, kábítószer-kereskedésért, a nemzetbiztonság, az alkotmányos rend, illetve államtitok megsértéséért, továbbá terrorizmusért ítéltek el. A könnyítés azokra sem vonatkozik, akik a bűncselekményt július 1. után követték el.

A török börtönökben 187 ezer 351 férőhely van. A rendkívüli kormányrendelet közzé tétele előtt 213 ezer 499 elítélt ült börtönben Törökországban.

A lépésre azután került sor, hogy a július 15-i katonai puccskísérlettel összefüggésben már összesen több mint 40 ezer embert vettek őrizetbe, közülük 16 ezernek pedig az előzetes letartóztatását is elrendelték és további 6 ezer ember ellen folyik eljárás.

Körülbelül 8 ezer ember ellen még nyomoznak, és a egyfolytában zajlik az ipari méretű tisztogatás az államigazgatásban, a hadseregben és az egyetemeken. Mindenhol az úgynevezett rejtőzködő gülenistákat próbálják megtalálni, akik a török kormány szerint szervezték a puccsot. Július 15-én a hadsereg egy része megpróbálta megdönteni Recep Tayyip Ergogan elnök rezsimjét, de ez kudarcba fulladt.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és az általa kiépített “párhuzamos hálózatot” vádolja a hatalomátvételi kísérletért. A puccs bukását követően bevezetett három hónapos rendkívüli állapot keretében az országot törvényerejű rendeletekkel kormányozzák.

Egy másik szerdai rendelet értelmében újabb 2360 embert bocsátottak el a rendőrségtől, valamint 136 embert a haderőtől, 196-et pedig a távközléstől küldtek el. A menesztettek kapcsolatba hozhatók Gülen mozgalmával. Az egyik intézkedés alapján a vezérkari főnököt ezentúl az államfő jelöli ki.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI, Euronews, RT)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑