Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2019. 12. 14.

Törökország növeli a katonai jelenlétét a megszállt szíriai földeken

2019. 12. 14.

Az Al-Kaida hálózathoz tartozó Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita terrorista koalíció december 12-én visszaverte a Szíriai Arab Hadsereg támadását, amely Al-Katibat Al-Mahdzsura térsége ellen irányult az idegen megszállás alatt lévő Idleb tartomány déli részén. Egy nappal előtte dzsihádista csoportok foglalták el a körzetet és megakadályozták a Szíriai Arab Hadsereg első kísérletét, hogy visszaszerezze a területet. Vahhabita militáns források szerint 25 szíriai katona meghalt az összecsapásokban.

Érdekes megjegyezni, hogy a szélsőséges fegyveresek az úgynevezett “török megfigyelő pontokhoz” közeli körzeteket használják fel, hogy tüzet nyissanak a szíriai kormányerők által ellenőrzött városokra és falvakra.

December 11-én egy új videófelvétel tűnt fel az interneten, amelyen a Hajat Tahrir Al-Sham (aliasz Al-Kaida) fegyveresei lövik Miszheirfeh települést a Szuramn melletti török “megfigyelő pontról”. A dzsihádisták egy HY-12 típusú török aknavetőt használtak.

Az “Afrini Felszabadító Erők”, ami a kurd vezetésű “Szíriai Demokratikus Erőkhöz” (SDF) tartozó csoport, bejelentette, hogy fegyveresei Aleppo tartomány északi részén végrehajtott rajtaütéseikben megöltek legalább hét törökök által támogatott dzsihádistát az elmúlt napokban.

A Török Fegyveres Erők növelték jelenlétüket az általuk már megszállt északkelet-szíriai földeken. December 12-én a török védelmi miniszter bejelentette, hogy a csapataik 41 ellenőrző pontot létesítettek a Rasz Al-Ain és Tell Abiad határvárosok között húzódó sávban.

A török védelmi miniszter szerint az ellenőrző pontokon lévő különítményeik nyilvántartásba veszik az áthaladó polgári járművek alvázszámát, motorszámát és a tulajdonosaik igazolványait.

“A közúti ellenőrzéseket azért hajtjuk végre a nap 24 órájában és a hét napjain, hogy megelőzzük a törökországi Kurd Munkáspárt (PKK) és a szíriai Kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG), valamint az Iszlám Állam (ISIS) terroristáinak főleg autóbombás merényleteit. Ezenkívül a különítményeink megakadályozzák a csempészetet, köszönhetően a nagy mélységű kutató ás átvizsgáló műveleteknek.” Állt a török védelmi miniszteri nyilatkozatban.

Eddig 8272 gépjárművet vizsgáltak át és jelöltek meg a török ellenőrző pontokon. Hamarosan újabb ellenőrzőpontok létesítése várható.

A török iszlamista rendszer korábban bejelentette, hogy a Török Hadsereg megerődített állásokat létesít Tell Dhiabtól délre és Tell Narkahtól délnyugatra. A megszálló török csapatokat számos Leopard-2A4 harckocsival és ACV-15 páncélozott szállító harcjárművel erősítették meg.

Orientalista.hu – Szíriai Arab HadseregSouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑