Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2019. 01. 11.

Törökországban 1923 óta most először építenek új templomot

2019. 01. 11.

Februárig elkezdődnek egy új templom építési munkálatai a Török Köztársaságban. Január 8-án jelentette be a hírt Bulent Kerimoglu, Isztambul egyik kerületének (Bakirkoy) polgármestere, ahol az új istentiszteleti hely épül.

A hírt azt követően jelentették be a sajtónak, hogy a polgármester találkozott Yusuf Cetin törökországi szír-ortodox metropolitával. Ez az egyházi közösség veszi majd használatba az új templomot, amelyet a tervek szerint két éven belül felépítenek. Az Atatürk nemzetközi repülőtértől nem messze fekvő területen, a Yesilkoy és Bakirkoy városrészben elhelyezkedő istentiszteleti hely majd 700 hívő befogadására lesz alkalmas.

Növekszik a szír-ortodox keresztény közösség száma Törökországban

Az új templom megvalósításának tervét mát 2015-ben bejelentette Ahmet Davutoglu akkori miniszterelnök, amikor a nem muzulmán törökországi vallási kisebbségek képviselőivel találkozott. Abban az időszakban jelentősen növekedni kezdett a szír-ortodox keresztény közösség tagjainak száma, mert a Szíriában zajló háború elől menekültek Törökországba.

A török politikai vezetők figyelmet fordítanak a szír keresztény közösségre

Az utóbbi években a török politikai vezetés egyre több alkalommal fejezte ki figyelmét a szír keresztény közösségek irányába. Megfigyelők és kommentátorok szerint egy „török terv” körvonalazódott, amely felkínálja Törökországot mint új „hazát” a Szíriában és Európában élő szír keresztényeknek, akiknek ősei török területen éltek korábban. A szír konfliktus első éveiben a török hatóságok Mydiatban négyezer férőhelyes menekülttábort alakítottak ki szír keresztények számára. Madrin tartományban ugyanis már évszázadok óta jelen vannak a szír keresztények. Jelenleg 25 ezer szír keresztény él Törökországban, akiknek nagy része Isztambul városnegyedeiben tömörül. Sokan közülük a most épülő templom közelében levő területen élnek – tájékoztat a Fides missziós hírügynökség.

Vaticanews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑