Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 05. 15.

Törökországból származó fegyvereket és gyógyászati eszközöket foglalt le a szír hadsereg

2016. 05. 15.

A PressTV értesülései szerint Qantarában, Hama provinciában egy különleges akció során csaptak le az Al-Nuszra terrorszervezethez köthető csoportra a szír kormányerők. A rajtaütés során nagy mennyiségű Törökországban gyártott orvosi felszerelést és fegyvereket foglaltak le.

A rajtaütés során a kormányzati katonák minden terroristát megöltek, és a települést teljesen megtisztították.

Az eset nem egyedülálló. Egy az RT által szerdán készített felvétel tanúsága szerint például a szír titkosszolgálat egy Törökországból érkező, gyógyászati eszközökből álló szállítmányt foglaltak le Aleppo közelében, amelyet Moszulba akartak eljuttatni.

Törökország Bashar al-Assad kormányának az egyik legádázabb ellensége. A kis-ázsiai állam régóta támogatja a Damaszkusz ellen harcoló iszlamista szervezeteket, köztük magát az Iszlám Államot is.

A jelentések szerint Törökország azonkívül, hogy fegyvereket és orvosi felszereléseket juttat el a terroristacsoportokhoz, aktívan ki is képzi őket távol Szíriától, az állam katonai táboraiban, ahonnan aztán vissza is juttatja őket a háború sújtotta arab országba.

Az első konkrét bizonyíték Isztambul ilyen jellegű tevékenységeiről 2015 májusából származik: ekkor az ellenzéki Cumhuriyet napilap mutatott be weblapján egy videót, melyen az látható, ahogy a Török Nemzeti Titkosszolgálat (MIT) fegyvereket szállít Szíriába, különböző terroristacsoportok számára. A videót készítő és közzétevő újságírókat egyébként azóta terrorszervezetek támogatásának a vádjával(!) letöltendő börtönre ítélték.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑