Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2023. 05. 19.

Történelmi jelentőségű tárgyalást tartott a tunéziai és a szíriai elnök az Arab Liga csúcstalálkozóján

2023. 05. 19.

Kaisz Szaíd tunéziai elnök történelmi jelentőségűnek nevezte a Bashar Al-Assad szíriai államfővel tartott pénteki tárgyalásait az Arab Liga dzsiddai csúcstalálkozóján – közölte a tunéziai elnöki hivatal. Assad pedig a szélsőségesek elleni összefogással büszkélkedett hírügynökségek helyszíni jelentése szerint.

“Közösen lépünk fel a sötétség ellen!” – jelentette ki a szíriai elnök egy tunéziai televíziónak nyilatkozva Dzsiddában, utalva mind a Tunéziában, mind Szíriában a hatalom által szélsőségesnek bélyegzett erőkre utalva. “Tunézia az iszlamista gondolkodásmód melegágya volt valamikor, de Kaisz Szaíddal való találkozóm után meg vagyok győződve arról, hogy az emberek nem változtak meg ott, és Tunézia ugyanolyan, mint volt” – tette hozzá.

A 2010-ben éppen Tunéziából kiindult forradalmi hullám, az “arab tavasz” ottani eseményei eredményeképpen Tunézia Assad egyik legélesebb bírálója volt, Szaíd személyében azonban a tunéziai vezetés 2019 óta ismét egyre nagyobb hatalmat összpontosít a kezében. 2012-ben Tunisz is megszakította diplomáciai kapcsolatait Damaszkusszal, de idén áprilisban helyreállította.

A csúcstalálkozón felszólalt az ügyvezető libanoni kormányfő is. “A (szíriai) menekültek visszatérése nem valósítható meg, ha a nemzetközi közösség támogatásával az arabok nem egyesítik erőiket” – jelentette ki Nadzsib Mikáti.

“A két nép testvériségébe vetett hitből és humanitárius megfontolásokból Libanon soha nem habozott kinyitni a kapuit” a szír menekültek előtt, ám a helyzet elérte azt a pontot, ahol már sem az infrastruktúra, sem a társadalmi és a politikai közösség nem tud több nyomást elviselni.

A csúcstalálkozón jelen volt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is. Hivatalának közleménye szerint elsősorban a béketervéről tárgyalt a szaúdi koronaherceggel, valamint az ukrajnai helyzetet ismertette, és az ország újjáépítését célzó befektetések lehetőségéről érdeklődött. A találkozón Zelenszkij kijevi látogatásra invitálta a koronaherceget.

A csúcstalálkozón felszólalva Zelenszkij sürgette a résztvevőket, hogy álljanak ellent Moszkva befolyásának, és vegyék fontolóra az általa javasolt béketervet, amely magába foglalja az orosz csapatok kivonását a megszállt ukrajnai területekről.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy az ukrajnai muszlim közösségek is a háború áldozatai: “A Krím volt az első (terület), amely megadta magát az orosz megszállásnak, s a legtöbben, akik ettől az elnyomástól szenvednek a félszigeten, muszlimok” – mondta, utalva a tatárokra.
“Biztosan állítom, hogy önök közül senki nem volna hajlandó betolakodók javára lemondani az országa egyharmadáról” – jelentette ki Zelenszkij.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑