Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2022. 06. 01.

Történelmi megállapodást kötött Izrael az Egyesült Arab Emírségekkel

2022. 06. 01.

Szabadkereskedelmi egyezményt írt alá Izrael és az Egyesült Arab Emírségek kedden. A részes felek már idén 2 milliárd dolláros forgalmat várnak ettől. A palesztinok tiltakoznak.

Szabadkereskedelmi egyezményt írt alá Izrael és az Egyesült Arab Emírségek kedden. Ez az első ilyen tartalmú megállapodás a történelemben, amelyet Izrael arab országgal kötött. Az Egyesült Arab Emírségek még 2020-ban, az Amerikai Egyesült Államok közvetítése útján egyezett bele abba, hogy normalizálja viszonyát a zsidó állammal.

Erre az úgy nevezett Ábrahám-megállapodásoknak köszönhetően került sor. Az Ábrahám-megállapodások megkötése óta Izrael és az Egyesült Arab Emírségek számos gazdasági területen szorosabbra vonta az együttműködést.

„Izrael & az Egyesült Arab Emírségek történelmi szabadkereskedelmi megállapodást kötöttek – ez az első ilyen vonatkozású megállapodás Izrael & egy arab állam között. Köszönet illeti barátom, Mohamed Bin Zajed vezetését, és a jelentős elköteleződést – Izrael soha nem kötött meg ilyen gyorsan szabadkereskedelmi megállapodást.” – áll Naftali Bennett izraeli miniszterelnök tweetjében.

Mohamed Al Kaja, az Egyesült Arab Emírségek izraeli nagykövete „precedens nélküli eredménynek” tekinti a fejleményeket. Úgy véli, hogy a gazdálkodók mindkét országban csak nyerhetnek azzal, hogy gyorsul a hozzáférés egymás piacaihoz, de azzal is, hogy alacsonyabb vámok útján lendíthetik fel a kereskedelmet. Mindez Al Khaja szerint munkahelyeket és új képességeket teremt, egyúttal szorosabbá teszi az együttműködést.

Dorian Barak, az Egyesült Arab Emírségek és Izrael által létrehozott gazdasági tanács elnöke szerint

a kétoldalú kereskedelem volumene idén meghaladhatja a kétmilliárd dollárt,
és 5 milliárd dollárra nőhet az elkövetkező öt év során.

Izrael egyelőre korlátozott együttműködést folytat a szomszédos Jordániával, Egyiptommal és más arab országokkal, jóllehet, ezekkel már évtizedekkel korábban békeszerződést írt alá.

Az Ábrahám-megállapodások megkötéséhez vezető tárgyalás-sorozat folyamán Izrael fokozatosan növelte az együttműködést az Öböl-menti országokkal, amelyekkel egyetértés mutatkozik az Irán jelentette biztonsági kockázatokat illetően.

Az Ábrahám-megállapodások támogatói áttörésként tekintenek ezekre a közép-keleti diplomácia területén.

A palesztinok elutasítják a megállapodást, ügyük elárulásaként értelmezik a fejleményeket. Úgy vélik ugyanis, hogy romba döntötte az arab országok konszenzusát azt illetően, hogy a diplomáciai kapcsolatok bármilyen szintű normalizálása Izraellel csak akkor lehetséges, ha a zsidó állam gesztusokat tesz az egyébként rosszul funkcionáló békefolyamat során.

Mandiner.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑