Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2017. 12. 29.

Tovább folytatódnak a Szíriai Arab Hadsereg műveletei Dél-Idlebben

2017. 12. 29.

December 27-én a szíriai kormánycsapatok benyomultak Mughr Al-Mir településre a Bejt Dzsinn körüli katlanban. Kormánypárti források szerint a vahhabita militánsok kivonultak a faluból a Szíriai Arab Hadsereggel korábban kötött megállapodás alapján.

Ugyanazon a napon állítólag húsznál több zöld színű autóbusz érkezett Szasza településre. A buszokat azért küldték, hogy elszállítsák a Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita militánsait Idleb tartományba és a „Szabad Szír Hadsereg” (FSA) néhány tagját Daraa tartományba.

A kivonási megállapodás első szakasza december 28-án indulna. Ha sikertelen lesz, akkor a harcok nagy valószínűséggel tovább fognak folytatódni a katlan területén.

A Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei felszabadították Umm Harataint és Tell Tawilat a Hajat Tahrir Al-Sham terrorszervezet és szövetségesei uralma alól, Idleb tartomány déli részén. Eközben orosz vadászbombázók légi csapásokat mértek a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalícó állásaira Umm Haratain, Miszheirfeh és Hamadanijeh falvak közelében. A Hajat Tahrir Al-Sham szövetségese, a Dzsaish Al-Izza terrorszervezet legalább kilenc tagja meghalt a mostani összecsapásokban.

December 27-én az Orosz Fegyveres Erők által használt Hmeimim légi támaszpontra telepített, Pantszir-SZ1 rövid hatótávolságú légvédelmi komplexumok lelőttek legalább két darab Grad sorozatvető rakétát, amelyek a „Szabad Szír Hadsereg” (FSA) nevű vahhabita terrorszervezet fegyveresei indítottak Bidama térségéből. Az FSA dzsihádista frakciói Bulgáriában gyártott, 122 milliméteres Grad sorozatvető rakétákat kaptak, az Amerikai Egyesült Államoknak és Szaúd-Arábiának köszönhetően.

Néhány szíriai kormánypárti médiakiadvány és internetes blog azt jelentette, hogy a Szíriai Arab Hadsereg hamarosan egy hadműveletet fog indítani az Al-Jarmuk palesztin menekülttábort megszálló terrorszervezetek ellen, amelyek az ISIS terrorszervezethez tartoznak. Azonban ez valószínűtlen, mivel a Szíriai Fegyveres Erők még nem fejezték be a Bejt Dzsin térségében folytatott műveleteket. Így egy Al-Jarmukban elkezdett hadműveletre csak 2018-ban később kerülhet sor.

December 27-én az Egyesült Királyság Hadseregének képviselője, Felix Gedney vezérőrnagy, az USA vezette koalíció stratégiai és támogató parancsnokhelyettese bejelentette, hogy a koalíció nem fog hadműveleteket végrehajtani a damaszkuszi kormány ellenőrzése alatt álló területeken. Gedney vezérőrnagy ezenkívül azzal vádolta meg a Szíriai Arab Hadsereget, hogy engedi az ISIS terrorszervezet fegyvereseinek mozgását a területein keresztül, északra az USA vezette koalíció által megszállt Al-Tanf határállomástól, a szíriai iraki határ közelében.

Az USA vezette koalíció nem fogja számottevően csökkenteni a katonai jelenlétét az USA által támogatott militáns csoportok által megszállt területeken. Ehelyett 2018-ban arra fogja használni Al-Tanf körzetét, valamint a „Szíriai Demokratikus Erőknek” (SDF) nevezett kurd vezetésű milíciák uralta területeket, hogy befolyásolja a Szíriában zajló eseményeket.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

 

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑