Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2019. 01. 25.

További adalék a szíriai Pantszir-SZ1 légvédelmi komplexum elleni izraeli légi csapáshoz

2019. 01. 25.

 

Január 21-én az Izraeli Fegyveres Erők (IDF) egy videót tettek közzé, ami a Szíriai Légvédelem egyik Pantszir-SZ1 légvédelmi berendezésének megsemmisítését mutatja be a január 20-án Szíria ellen végrehajtott támadások idején.

Szakértők szerint a csapás során az IDF egy IAF Harop típusú támadó eszközt (ún. “kóborló lőszert”) használt fel. Az IAI Harop valójában egy radar elleni drón (pilóta nélküli repülő eszköz, ami maga a robbanófej), ami képes rá, hogy önvezérlő módon kutasson elektromágnesen sugárforrásokat (pl.: célfelderítő lokátorokat), vagy képes kezelő személyzet távirányítással működtetni.

A videó széles média érdeklődésben részesült, azonban néhány részletet a nyugati tömegmédia elfelejtett jelenteni.

A megosztott klipet valójában két részből vágták össze. ez világosan látható a 17. és 22. másodperc között.

A videó első része egy AKTÍV légvédelmi komplexumot mutat, amelyik lő az izraeli drónra. A videó második része, amelyikben a közvetlen találat van, már egy INAKTÍV Pantszir-SZ1 rendszert mutat:

– A komplexum nem tüzel;

– A célkövető radar ki van kapcsolva (bedöntött állapotban van).

Egy lehetséges töltőjármű észlelhető a közelében. Ezért nyilvánvaló számunkra, hogy az Izraeli Fegyveres Erők hírgyártói két különböző drón felvételeit vágták össze, hogy azt mutathassák, egy aktív Pantszir-SZ1 rendszert találtak el annak működése közben. Az izraeliek célja az volt, hogy megmutassák egy aktív légvédelmi rendszer sem képes elhárítani egy ilyen támadást. Ezt a bizonyos videót nagyon kihasználta az izraeli média a konfliktusról tudósító propaganda hadjárata során.

A tények alapján az IDF csapása egy inaktív rendszert ért. A szíriai légvédelmi berendezés minden lőszerét (gépágyú lőszert és önvezérlő rakétákat egyaránt) felhasználta és egy ideje újratöltésre várt.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg,  Forrás: SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑