Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 11. 15.

Trump és Putyin a kapcsolatok normalizálásáról és a terrorizmusról egyeztettek

2016. 11. 15.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Donald Trump megválasztott amerikai elnök egyetértenek a Moszkva és Washington közti kapcsolatok “normalizálásának” fontosságában, írja a Press TV.

A Kreml által hétfőn közzétett nyilatkozat szerint Putyin kezdeményezte első beszélgetésüket, mely során az orosz elnök telefonon gratulált Trumpnak „a történelmi választás megnyeréséért”.

A két vezető tárgyalt a szíriai helyzetről és az orosz-amerikai kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről.

Első telefonbeszélgetésük során Putyin és Trump azonos véleményen volt azzal kapcsolatban,. hogy szükség van erőfeszítéseik egyesítésére a nemzetközi terrorizmus elleni harcban – állta Kreml közleményében, amely utalt arra is, hogy az orosz államfő és a megválasztott amerikai elnök megvitatta a szíriai válság rendezésének kérdéseit is.

Megállapodtak abban is, hogy sort kerítenek egy “személyes találkozóra” és telefonon tartják a kapcsolatot. Putyin és Trump is elismerte, hogy “jelenleg rendkívül nyugtalanító a helyzet az orosz-amerikai kapcsolatok terén”, amely kapcsán mindketten egyetértenek a “közös aktív munka szükségességében a kapcsolatok normalizálásához”.

A beszélgetés során az orosz elnök kifejtette, kész arra, hogy “létrehozzon egy párbeszédet az új adminisztrációval a partnerség érdekében, amelyet az egyenlőségre, kölcsönös tiszteletre és egymás belügyeibe való be nem avatkozásra alapoznak”.

Szintén “egyetértettek abban, hogy egyesíteni kell az erőfeszítéseiket az első számú ellenséggel szembeni küzdelemben, azaz a nemzetközi terrorizmus és a szélsőségek ellen”, írta a nyilatkozat, megjegyezve, hogy a szíriai konfliktus megoldását is megvitatták.

A választási kampány alatt Putyin úgy utalt Trumpra, mint “egy nagyon kiváló ember”, aki “kétségtelenül tehetséges”.

Hillary Clinton viszont többször is azt állította kampánya során, hogy Oroszország megpróbálja a novemberi választásokat Trump javára manipulálni. A legutóbbi elnökválasztási vitán Clinton azzal vádolta, hogy titkos kapcsolatokat tart fenn Moszkvával, mondván, Putyin szeretne egy “bábot” tudni a Fehér Házban.

Orientalista.hu (Press TV, Orosz Hírek, Persianews)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑