Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Oroszország

2017. 02. 15.

Trump felszólította Oroszországot

2017. 02. 15.

Félezer amerikai katona érkezett Romániába harckocsikkal.

Állítólag a védelem növelése érdekében érkezett ötszáz amerikai katona Romániába, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) kelet-európai tagországába, de ez a lépés várhatóan csak tovább fokozza az Oroszország-NATO közti feszültségeket, számol be a Press TV.

A bukaresti amerikai nagykövetség jelentette kedden, hogy az úgynevezett “orosz agresszióval” szembeni lépés részeként a NATO keleti szárnyának erősítése érdekében csapatok érkeztek a román Fekete-tengeri kikötőhöz tankokkal és katonai felszerelésekkel.

Hans G. Klemm amerikai nagykövet szerint a csapatok egy az ország keleti részén lévő légi bázisnál állomásoznak és a katonák rotációs alapon cserélődnek.

Klemm hozzátette, hogy a jelenlét növelése aláhúzza “a mind szóban és tettben megvalósuló erős amerikai-román stratégiai partnerséget”, és az amerikai katonák jelenléte “bővíti kapacitásunkat a béke és biztonság fenntartásában Délkelet-Európában és a Fekete-tenger térségében”.

am2

Médiajelentések szerint a csapatok különböző nemzetközi gyakorlatokon vesznek részt, valamint éles lőszerrel gyakorlatoznak a Mihail Kogalniceanu Légi bázison való tartózkodásuk során.

A NATO 2014 áprilisában minden kapcsolatot felfüggesztett Moszkvával a Krím félszigeten tartott népszavazást követően, amelyen a lakosok 96,77% szavazta meg a csatlakozást Oroszországhoz 83,10%-os részvételi arány mellett.

am3

Nem sokkal később fegyveres konfliktus tört ki Kelet-Ukrajnában az orosz ajkú lakosság által lakott területeken, mivel az eredetileg békés tüntetések ellen az ukrán kormány katonailag lépett fel a régióban – ismertebb nevén Donbass-ban. Ukrajna Oroszországot vádolta meg a konfliktus kirobbanása miatt, amit Moszkva következetesen cáfol.

A konfliktus eddig több mint 9.200 ember életét követelte, és legalább 21.000 ember megsebesült.

A NATO a konfliktus kirobbanása után fokozatosan növelte katonai jelenlétét Kelet-Európában, mely lépéssel amerikai és NATO tisztviselők szerint az volt a cél, hogy megvédje Európát az orosz fenyegetéssel szemben. Moszkva azonban élesen bírálta a katonai terjeszkedést, biztonsági fenyegetésként értékelve azt.

Moszkva magas rangú tisztviselői számtalanszor vádolták azzal a NATO-t, hogy konfrontációra törekszik, és a katonai terjeszkedést olyan fenyegetésként írták le, amely Európa biztonságát veszélyezteti.

Oroszország nem nézi jó szemmel a NATO csapatok fokozott jelenlétét a határai közelében, és ígéretet tett arra is, hogy megfelelő választ fog adni a szövetség bármely fenyegetésére.

am4

Trump felszólította Oroszországot

Eközben a Fehér Ház a kedd reggeli órákban bejelentette, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, felszólította Oroszországot, hogy “adja vissza Krímet” Ukrajnának.

 Trump, akinek orosz befolyással vádolták meg az adminisztrációját, most megpróbál Moszkva ellen “keményen” fellépő vezetőként mutatkozni.

am5

„Trump elnök egyértelművé tette, hogy elvárja az orosz kormánytól az Ukrajnában lévő erőszak csökkentését és a Krím visszacsatolását”, mondta Sean Spicer, a Fehér Ház sajtótitkára a keddi sajtótájékoztatón.

Trump továbbá megvádolta Barack Obama volt elnököt, hogy szemet hunyt a Krím-félsziget bekebelezése felett.

“Flynn lemondása jó Irán kapcsolatainak”

Hétfő este adta be lemondást Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, mivel kiderült Michael Flynn-ról, hogy titkos egyeztetéseket folytatott az orosz nagykövettel.

m6

Flynn elismerte, hogy Donald Trump elnök beiktatása előtt telefonbeszélgetéseket folytatott Moszkva amerikai nagykövetével, Szergej Kislyakkal. Az egyeztetések valószínűleg az Obama által kivetett Moszkva elleni szankciókról szóltak.

A Veterans Today szerkesztője, Jim W. Dean, Press TV-nek adott interjújában a demokrata tábor Trump elleni győzelmeként jellemezte Flynn lemondását, valamint abban a tekintetben pozitív előrelépésként, hogy határozottan segítheti az Iránnal való kapcsolatok javítását.

Dean azt jósolta továbbá, hogy a közeljövőben még több személyi változás lesz az amerikai adminisztrációban.

“Nagyon meglepődtem, mert a tábornoknak határozottan tudnia kellett volna, hogy a tisztviselők közti kommunikációkat, mint az övét és a külföldiekét, nyomon követi az NSA. A New York Times és más újságok híradásai számos tanút idéztek, akik erről az információról beszámoltak. Tehát, így valójában lehetősége se volt mást tenni”, mondta.

Dean rámutatott, hogy nem maga a cselekedet számított, hanem az, hogy eltussolta, hozzátéve, hogy Flynn hátterével valakinek tudnia kellett volna, hogy az ilyesmi “tiltott terület”.

Azzal folytatta, hogy Flynn-nak a lemondás sajnálatos esemény, viszont jól jöhet Irán számára, mivel Flynn nyílt ellenségeskedéssel lépett fel a perzsa állammal szemben.

“Szóval egy kis levegőhöz jutunk, amíg nem látjuk, Trump kire fogja lecserélni Flynn-t”, tette hozzá.

A múlt héten a The Washington Post számolt be először, hogy Flynn és Kislyak megvitatták Trump beiktatása előtt az Oroszországot sújtó szankciókat, de az ilyen egyeztetések törvénybe ütköznek.

A jelentés megcáfolja azon adminisztrációs tisztviselők állításait, akik ismételten tagadták az orosz kapcsolatokat, köztük Mike Pence alelnököt is, aki egy interjúban kezeskedett Flynn-ért.

A demokraták a kongresszusban független vizsgálatot követelnek Trump csapata és Moszkva közti lehetséges kapcsolatok feltárásáról beleértve azt is, hogy mikor szerzett az elnök először tudomást Flynn egyeztetéseiről.

Orientalista.hu – (Persianews, Press TV)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑