Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2017. 08. 22.

Trump kijött a tisztásra Afganisztán ügyében

2017. 08. 22.

Meghirdette új afganisztáni stratégiáját Donald Trump. Újabb csapatokat küld az országba, ahol 2001 óta Amerika leghosszabb háborúja zajlik. Az amerikai elnök korábbi elképzeléseivel szemben azért nem vonja ki az amerikai katonákat az országból, mert fel kell számolni a terroristák búvóhelyeit.

– A szövetségeseinkkel közösen megtörjük az akaratukat, elapasztjuk az utánpótlásukat, megakadályozzuk, hogy átlépjék a határainkat, és végül legyőzzük őket – mondta az amerikai elnök. Afganisztánban és Pakisztánban is Amerika érdekei egyértelműek: meg kell akadályoznunk, hogy ezek a helyek biztos menedéket kínáljanak az Amerikát fenyegető terroristáknak, illetve hogy nukleáris fegyverek vagy anyagok jussanak a terroristák kezére, hogy azt ellenünk vagy bárki ellen a világon felhasználhassák.

Afganisztán mintegy tíz százalékát a tálibok ellenőrzik, de komoly pozíciókkal rendelkezik az Iszlám Állam és az Al Kaida maradéka is. A központi kormány és a hadsereg csak az amerikai támogatásnak köszönhetően képes megtartani a hatalmat. Az országban tartózkodó amerikai csapatok kiképzési feladatokat látnak el az afgán hadsereg mellett.

Donald Trump viszonylag sokáig halogatta a döntést Afganisztán ügyében. Nemrég távozott főtanácsadója, Steve Bannon a teljes csapatkivonást támogatta. Még a tálibok is nyílt levélben érveltek a csapatkivonás mellett. Az elnök nem mondta el, hogy konkrétan hány katonát küld még a térségbe. Trump párhuzamosan komoly elvárásokat támasztana a gyenge és korrupt afgán kormánnyal, illetve a kétkulacsos politikát folytató – Amerika szövetségeseként az ellenségeit rejtegető – Pakisztánnal szemben is.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑