Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 05. 22.

Trump megérkezett Jeruzsálembe a béketárgyalások újraindítására

2017. 05. 22.

Megérkezett Izraelbe Donald Trump amerikai elnök. Két napos látogatásának legfontosabb célja a három éve elakadt palesztin-izraeli békefolyamat újraindítása. Sokan úgy vélik, hogy Trump, a békefolyamat érdekében, olyan engedményeket kérhet az izraeli kormányfőtől, ami belpolitikai válsághoz vezethet a zsidó államban. Az elnök tegnap Szaúd-Arábiában mondott beszédet arab és muszlim vezetőknek a terrorellenes küzdelem kihívásairól.
Hétfőn érkezett meg Donald Trump nyolcnapos körútjának második állomására, Izraelbe. Az amerikai elnököt Reuvén Rivlin izraeli államfő valamint Benjamin  Netanyahu miniszterelnök vezetésével a teljes izraeli kabinet köszöntötte.

Trump két napos látogatása alatt izraeli és palesztin vezetőkkel is tárgyal majd. Az elnök az izraeli-palesztin békeszerződés “végső tárgyalásának” nevezte a kulcsfontosságú tárgyalásokat, de a részletekről nem osztott meg további információkat. Azt mondta, hogy a döntéseket inkább a két félre hagyja a közvetlen tárgyalások alatt.

Óriási biztonsági készültség Jeruzsálemben

Az amerikai elnök jeruzsálemi látogatását óriási biztonsági készültség előzte meg. A város egyes részeit és útvonalait teljesen lezárták. A Dávid király szálloda körül rengeteg kommandós és rendőr járőrözik bombakereső kutyákkal – itt száll meg ugyanis az amerikai elnök és ez lesz a helyszíne a legtöbb hivatalos találkozónak is.

Az amerikai elnök sokkal engedékenyebbnek bizonyul az izraeli telepek kérdésében, mint elődje. Trump Obamával ellentétben nem a telepek létezését kritizálta, hanem bővítésüket, amely véleménye szerint alááshatja a békefolyamatok új szakaszát.

“Összesen 10 ezer ember biztosítja a látogatást, köztük titkos ügynökök, a terrorelhárítás tisztjei és határőrök. A biztonsági intézkedéseket az amerikai delegációval összehangoljuk” –magyarázta az izraeli rendőrség szóvivője.

Trump vizitje előtt Szaúd-Arábiában 55 muszlim többségű ország vezetője előtt tartott beszédet. Ez főként a terrorizmus és az iszlám szélsőségesek elleni harcról szólt. Arra is kitért azonban, hogy mit szeretne elérni körútja következő állomásain.

“Elutazom Jeruzsálembe és Betlehembe, majd a Vatikánba, meglátogatom az ábrahámita vallások néhány legszentebb helyét. Ha ezek a vallások együtt tudnak működni, akkor lehetséges a béke a világban – az izraeliek és palesztinok között is” – mondta az amerikai elnök.

Trump novemberi megválasztása után nemsokkal céljául tűzte ki a palesztin-izraeli konfliktus megoldását, a célja az, hogy tető alá hozza minden idők legnagyobb közel-keleti békemegállapodását. Találkozóinak ezért várhatóan kiemelt témája lesz a három éve elakadt békefolyamat újraindítása.

Az amerikai elnök hétfőn az izraeli államfővel és miniszterelnökkel, kedden pedig Mahmud Abbasz palesztin elnökkel tárgyal.

Trump lehet az utolsó esély

Egyes megfigyelők szerint a palesztin elnöknek talán Donald Trump az utolsó reménye a palesztin-izraeli békére, más elemzők pedig úgy vélik, hogy Benjamin Netanyahu izraeli kormányfőnek aggodalomra is lehet oka, mert az amerikai elnök a békemegállapodás esélyéért akár olyan engedményeket kérhet tőle, amelyek belpolitikai válsághoz vezethetnek a zsidó államban. Donald Trump a hatodik amerikai elnök, aki a zsidó államban tárgyal. Elődje, Barack Obama csak elnöksége végén, 2014-ben látogatott el Izraelbe.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, MTI, BBC)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑