Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2016. 10. 06.

Trump talán adókerülő, de nem géniusz az biztos

2016. 10. 06.

A New York Times lehozta Donald Trump 1995-ös adóbevallását, és szenzációt csinált. A csúnya gonosz Trump közel 2 évtizeden keresztül nem fizetett adót. Legalábbis erre következtetnek.

Abban az évben ugyanis hatalmas, 916 millió dolláros (mai árfolyamon is 251 milliárd forintos, bár akkor ez az összeg jóval többet ért) veszteséget jelentett, miután a 90-es évek elején bedőlt több érdekeltsége is. A lap által megkérdezett szakértők pedig úgy vélik, ezt a veszteséget akár le is vonhatta későbbi jövedelemadó fizetési kötelezettségéből, azaz elképzelhető az is, hogy 18 éve nem kellett egy centet sem fizetnie jövedelme után. – Index

A NYT egy drámai hangvételű videót videót is kreált a hír mellé, mintha valami egetrengető konspirációt lepleztek volna le.

Természetesen a magyar sajtó Hillary seggéből tudósító újságírói is ráugrottak a bombahírre.

Donald Trump 18 éven át úszta meg az adófizetést – 444.hu

Gondolom nem volt könnyű, de azt azért kénytelenek voltak közölni, hogy igazából semmi illegális adótrükköt nem dobott be Trump.

Amit fontos hangsúlyozni, hogy Trump adószakértők szerint nem csinált semmi illegálisat: az akkori adórendszer lehetővé tette, hogy a leggazdagabb réteg megúszhasson ekkora veszteségeket is azzal, hogy évekig elkerülhették utána az adófizetést.- 444

Nem kiskapuról van szó, hanem az USA adótörvényei által biztosított teljesen törvényes lehetőségről. A hír 444-es magyar nyelvű ferdítésébe ügyesen becsempészték: ” az akkori adórendszer lehetővé tette”. Mintha azóta változott volna valami a vonatkozó törvényekben.

Illetve várj csak, valami mégis változott. Most már nem 18, hanem 20 éven keresztül lehet leírni a korábbi veszteségeket.

Ha a Google keresőjébe beírod “NOL tax planning“, ezermillió amerikai könyvelő, illetve ügyvédi iroda ajálnja a szolgáltatásait.

Trump reakciója a vádakra az volt, hogy ő okos:

Ki tudtam használni ennek az országnak az adótörvényeit, így ástam ki a vállalkozásomat az ingatlanpiac gödréből akkor, amikor nagyon kevesek voltak képesek erre. – MTI

Biztosan nem teljesen hülye, de különösebb einsteini adottságok sem kellettek a nagy dobáshoz.

Amerikai vállalkozók milliói használják ki a veszteségek leírásából származó adókedvezményeket.

A Bloomberg szerint 2015-ben  1.17 ezer milliárd dollárnyi adót nem fizettek be a Trumphoz hasonló alávaló adóoptimalizálók az Egyesült Államokban.

Donald Trump semmiféle bűncselekményt nem követett el, morális szempontból azonban felvethet kérdéseket az ügy. Mondjuk az vesse rá az első követ, aki nem így cselekedett volna a helyében.

Warren Buffet állítólag egyszer azt mondta, ha az adószabályozás megengedi, akkor csináld, senki sem kötelezhet rá, hogy több adót fizess, mint amennyit a törvények előírnak.

Hillary Clinton kapott az alkalmon, és mélységesen felháborodott.

Ami azért is érdekes, mert ő évek óta a kormányzat felelős pozíciókat betöltő tagja, a férje még elnök is volt, mégsem kezdeményezte soha, hogy ezt a vérforraló adókerülési lehetőséget megszűntessék.

Sőt, Clintonné tavalyi adóbevallásából az is kiderül, (17. oldal) hogy  ugyanazt a kiskaput használta mint Trump, 2015-ben közel 700000 dollárt írt le korábbi veszteségek miatt.

hillarytax.jpg

via Zerohedge

Ami pedig a New York Times drámai leleplezőit illeti, a Forbes annak idején hozta nyilvánosságra, hogy az NYT 2014-ben egy cent adót sem fizetet, miközben 3.5 millió dollár adóvisszatérítést kaptak az államtól.

New York Times Hypocrisy On Corporate Taxes Reaches Record High – Forbes

Egy bagoly mondja verébnek klasszikus, vagy ahogy a Forbes szerzője találóan megjegyezte “talán nem kellene üvegházban kövekkel dobálózni”.

Orientalista.hu – Politikai Ateista

Megosztom:

,
Back to Top ↑