Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2018. 01. 02.

Trump terrorizmussal vádolja Iránt, de Szaúd-Arábia tevékenysége továbbra sem zavarja

2018. 01. 02.

Donald Trump amerikai elnök legújabb Twitter-bejegyzése szerint “az iráni nép végre cselekszik a rezsim ellen” – írja az MTI. Az elnök álszentsége Irán és Szaúd-Arábia kapcsán olyan mértékig szembetűnő, hogy azt csak a vak nem veszi észre.

Keddi bejegyzésében az elnök “brutális” és “korrupt” rendszernek nevezte a jelenlegi iráni vezetést, és elégedettségét érzékeltette, hogy az iráni nép fellép az ellen.

“Az összes pénz, amit (Barack) Obama elnök őrült módon nekik juttatott, terrorizmusra ment el és a zsebeikbe vándorolt” – vélte Donald Trump. Hozzátette: az irániaknak nincs elég élelmük, nagy az infláció, és az országban nincsenek emberi jogok.

Úgy látszik, az a tény elkerüli a „tisztelt” elnök úr figyelmét, hogy az emberi jogok kapcsán az amerikaiak legfőbb közel-keleti szövetségese, Szaúd-Arábia az emberi jogok és a terrorizmus terén sokkal rosszabbul teljesít, mint Irán.

A síita államban ugyanis a különböző nem muszlim vallások korlátozott szabadságot élveznek, az országban vannak választások, van parlament, s azokon a helyeken, ahol külföldi fegyveres erőket támogat, nem terrorszervezetekkel teszi azt, hanem például a jemeni húszikkal, a Szíriai Arab Hadsereggel, vagy épp a Hezbollahhal.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az Izraelt mindig is hűen kiszolgáló USA a legutóbbit terrorszervezetként kezeli annak ellenére, hogy az az elmúlt időszakban semmilyen valós terrorcselekményt nem követett el, viszont például az Iszlám Állam elleni harcban fontos szerepet játszott.

Mindezzel ellentétben Szaúd-Arábia továbbra is egy vahabita totális diktatúra, brutális cenzúrával, az emberi jogok sárbatiprásával.

 Abban az országban az, ha valakiről kiderül, hogy keresztény, elég egy lefejezéshez – és ha már erről van szó, kivégzések terén csak Észak-Korea teljesít „jobban” náluk. A rabszolgatartás is elterjedt, a nőknek továbbra is gyakorlatilag semmi joguk sincs.

Az olajmonarchia továbbá Jemenben háborús bűncselekmények sorát követi el, s nyalt titok, hogy vahabita terrorszervezetek tömegét támogatta és támogatja (például ISIS, Boko Haram, Hajat Tahrir al-Sham, Muszlim Testvériség), valamint a szélsőséges iszlamista eszmék elsőszámú terjesztője mind az iszlám világban, mind a Nyugaton.

“Az Egyesült Államok figyel” – szögezte le Trump a legutóbbi bejegyzésében. Az elnök az elmúlt napokban már többször tett közzé olyan bejegyzést, amelyben bírálta az iráni vezetést és rokonszenvéről biztosította a tüntetőket.

Nem kevés ugyanakkor annak az esélye, hogy az iráni tüntetők a rokonszenvnél többet is kapnak Trump kormányzatától. Egyesek szerint az Amerika által szervezett „felkelések” egyik újabb állomása lehet Irán, mely Szaúd-Arábia első számú riválisa a térségben.

Teherán külpolitikailag sok esetben kedvező helyzetbe került Rijád rovására az elmúlt időszakban: Szíriában gyakorlatilag győzött a kormánypárt, melyet az olajmonarchia elpusztítani, a síita köztársaság pedig megtartani akart. Jemenben a húszik évek óta hősiesen tartják magukat a túlerővel szemben, így nem kizárt, hogy a vahabitáknak előbb-utóbb onnan is vissza kell vonulniuk, vagy be kell érniük félsikerekkel.

Nem lehetetlen, hogy Amerika most úgy próbálja „ellensúlyozni” az iráni „fölényt”, hogy egyszerűen megpróbál egy olyan mértékű belpolitikai válságot okozni az országban, mely azt a szíriaihoz hasonló káoszba taszítja.

Ha ez sikerülne nekik, az nagy csapás lenne mind a térségre nézve – ahol Irán az egyetlen síitákat védelmező középhatalom –, mind Oroszországra nézve, mely egy fontos szövetségesét veszítené el.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑