Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 05. 09.

Trump védnöksége mellett a palesztin elnök találkozna Netanyahuval

2017. 05. 09.

Donald Trump amerikai elnök “hamarosan” ellátogat a palesztin területekre – jelentette be kedden Rámalláhban Mahmud Abbasz palesztin elnök, aki azt is világossá tette, hogy Trump védnöksége alatt kész találkozni Benjamin Netanyahu izraeli kormányfővel.

Trump elfogadta a meghívást a palesztin területekre, s “hamarosan Betlehembe várjuk” – mondta Abbasz Frank-Walter Steinmeier német államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A Fehér Ház múlt csütörtökön jelentette be, hogy Donald Trump első hivatalos útja elnökként egy Izraelt, Szaúd-Arábiát, a Vatikánt, Olaszországot és Brüsszelt is érintő körút lesz, de a palesztin területek meglátogatására nem tért ki a washingtoni tájékoztatás.

A kétállami megoldás az egyetlen út Izrael és a palesztin területek számára a konfliktus rendezésére – vélekedett a maga részéről Frank-Walter Steinmeier kedden, és hangsúlyozta a békefolyamat melletti támogatását. ”A mi nézőpontunkból nincs más tartható megoldás” – mondta a közös sajtótájékoztatón.

A német szövetségi elnök négynapos látogatást tett Izraelben és a palesztin területeken, ennek keretében találkozott Abbasszal. Steinmeier hétfőn Benjamin Netanyahu izraeli kormányfőt is felkereste, hogy enyhítsenek a feszültségen, amely Sigmar Gabriel német külügyminiszter áprilisi látogatását követően alakult ki. Gabriel izraeli kormánykritikus csoportokkal találkozott, amit az izraeli miniszterelnök rossz néven vett. Netanyahu hétfőn pártjának tagjai körében elismerően nyilatkozott Steinmeierről annak ellenére, hogy az államfő kijelentette: a német tisztségviselők nem fognak meghajolni a diplomáciai látogatásaikra vonatkozó izraeli követelések előtt.

Ramallahi programjának keretében Steinmeier kedden megkoszorúzta Jasszer Arafat néhai palesztin vezető sírját; ez volt az első alkalom, hogy egy német államfő ilyen módon tisztelgett Arafat előtt.

Arafat 1994-ben Nobel-békedíjat kapott Jichák Rabin akkori izraeli kormányfővel és Simon Peresz külügyminiszterrel együtt. Ennek ellenére sok izraeli továbbra is a terrorizmus támogatójaként tekint rá, miközben a palesztinok számára a függetlenségi küzdelem emblematikus alakja.

Orientalista.hu 

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑