Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2019. 02. 24.

Tüntetések Gázánál és a Templom-hegynél

2019. 02. 24.

 

Mintegy 8000 gázai gyűlt össze pénteken a határ több pontján rendezett  tüntetéseken, miután a szervezők arra bátorították a lakosokat, hogy a részvételükkel tisztelegjenek a Pátriárkák sírjánál történt  izraeli merénylő által végrehajtott tömeggyilkosság 25. évfordulóján.

Baruch Goldstein amerikai-izraeli orvos, vallási szélsőséges 1994. február 25-én Purimkor katonai egyenruhában belépett az Ibrahimi-mecsetbe, tüzet nyitott és megölt 29 muzulmán hívet és megsebesített másik 125-öt, mielőtt a jelenlévők legyűrték és agyonverték.

A pénteki tüntetéseken a palesztinok Molotov-koktélokkal, és kövekkel dobálták a határ túloldalán állomásozó izraeli katonákat, akik könnygázzal és éles lőszerrel reagáltak.

A Hamász vezette Gázai Egészségügyi Minisztérium 1 halottról és legalább 41 sérültről számolt be. A halottat Yousef al-Dayya (15) néven azonosították, a minisztérium nyilatkozata szerint mellkason lőtték. Izraeli oldalon sérülésről nem érkezett jelentés.

A Hamász 2007-ben erőszakkal szerezte meg a Gázai övezet feletti uralmat Mahmúd Abbász elnök Fatah pártjától, azóta Abbász csak az autonóm területek irányítására jogosult Ciszjordániában.

A szervezetet azonban nagyon meggyengítette az izraeli és egyiptomi blokád, a három háború, amit Izraellel vívott és a nemzetközi elszigeteltség. Gáza gazdasága romokban, a lakosság súlyos villamos energia és ivóvíz hiánnyal küzd.

Az elmúlt hetekben ismét kiújultak a tüntetések gázai-izraeli határon, miközben Izrael és a Palesztin Hatóság között is feszültebbé vált a viszony.

Az izraeli katonai hírszerzés múlt héten közzétett jelentése szerint a Hamász szervezet a közeljövőben háborút indíthat Izrael ellen.

Az Izraeli Védelmi Erők úgy véli, hogy a Hamász vagy az Irán által támogatott második legnagyobb gázai  csoport, a Palesztin Iszlám Dzsihád megpróbálhatja háborúba sodorni Izraelt egy határ mentén.

Jeruzsálemben is tüntettek

Palesztin arab tüntetők ezrei rontottak be a jeruzsálemi Templom-hegy egyik lezárt területére pénteken, amelyet egy izraeli bírósági rendelet értelmében már több mint 15 éve zárva tartanak.

Az „Allahu Akbar” -t skandáló palesztinok az imák közben áramoltak be az Al-Aksza-mecset zárt területére, majd a tömeg ezt követően békésen feloszlott.

Az Aranykaput 2003-ban zárták le az izraeli hatóságok, a területet kezelő csoport Hamászhoz kötődő kapcsolata miatt, és zárva maradt a szent helyek őrzéséért felelős Waqf illegális építkezésének megakadályozása érdekében.

A feszültség az utóbbi napokban fokozódott a Templom-hegy területén. Pár nappal ezelőtt a hasonló tiltakozások összecsapásokhoz vezettek a rendőrséggel. Rendbontásra számítva, a rendőrség csütörtök éjszaka letartóztatott 60 palesztint zavar keltés gyanújával.

Az izraeli  rendőrség azzak vádolta a Waqf-ot, hogy megpróbálja megváltoztatni a helyszínre érvényes „status quo” -t a zárt területen való gyülekezéssel.

Jeruzsálem szent város a keresztények, zsidók és muzulmánok számára és talán a legérzékenyebb kérdés az izraeli-palesztin konfliktusban.

Izrael az egész várost osztatlan fővárosának tekinti, míg a palesztinok – az izrael által az 1967-es hatnapos háború idején elfoglalt majd az országhoz csatolt – Kelet-Jeruzsálemet akarják jövőbeli államuk fővárosának.

Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt. A zsidók bár látogathatják, de nem imádkozhatnak a helyszínen.

Újkelet.live nyomán

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑