Cadmus fordítás Cadmus
Bahrein

2019. 05. 11.

Tüntetéseken tiltakoztak a szaúdi síiták kivégzése miatt Bahreinben

2019. 05. 11.

Bahrein több városában is tüntetéseket tartottak ahol tiltakoztak a szaúdi kormány döntése miatt kivégzett 37 síita állampolgár miatt.

Egy bahreini emberi jogi szervezet szerint a szigetország lakossága négy jelentősebb tüntetést tartott április 27 és május 3 között. Az emberek a szaúdi kivégzések ellen tiltakoztak Sanabis, Bilad Al-Qadeem és Al-Musalla városokban.

A tüntetők egyúttal kifejezték szolidaritásukat azokkal a bahreini állampolgárokkal, akiket az Amerika barát Al-Khalifa rezsim politikai okokból bebörtönzött.

A szaúdi belügyminisztérium korábban bejelentette, hogy 37 embert végeztek ki ,,terrorizmus,, vádjával. A kivégzett személyek többsége azonban síita volt. A halálos ítéletet végrehajtották, mégpedig azzal az indokkal, hogy az elítéltek szélsőséges terrorista ideológiát terjesztettek és a káoszra, valamint a felekezeti feszültségre törekedtek.Ezzel kapcsolatban még április 23-án nyilatkozott a Saudi Press Agency hírügynökség.

Azonba több hírforrás is megemlítette, hogy a kivégzett személyek vallomásait kínzással érték el. Ezeket azért írták alá, hogy megmentsék a saját életüket, azonban ennek ellenére mégis kivégezték őket.

A kivégzett síitákat mind politikai okból ítélték el és volt köztük olyan tizenéves fiatal akit egy Twitter üzenet miatt végeztek ki, melyben bírálta a szaúdi vezetést. Szaúd Arábia már évek óta erőszakos kampányt folytat az ott élő síiták ellen, akik véletlenül pont a legtöbb olajjal rendelkező területen élnek.

A bahreini rezsim szintén mindent megtesz az országban élő síiták ellehetetlenítésére és bebörtönzésére, azonban ott nehezebb helyzetben van az Amerika barát uralkodó rezsim, hiszen Bahrein lakosságának 70%-a síita és ha valóban szabad választások lennének az országban akkor a nép elsöpörné az amerikaiak bábjaként tevékenykedő uralkodó családot.

A bahreini és a szaúdi emberi jogok kérdése azonban másodrendű dolog, hiszen mindkét ország az Egyesült Államok szövetségese és azoknak az élete semmit sem ér akik nem Amerika érdekeit képviselik a térségben.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Tasnim News)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑