Cadmus fordítás Cadmus
Kultúra

2016. 04. 28.

Tupac stílusával küzdenek az izraeli megszállás ellen

2016. 04. 28.

Akik az új generáció nyelvén énekelnek – ezt írta róluk a francia Le Monde. Tupac inspirálta őket. Számaikkal a megszállás ellen küzdenek a palesztin rapperek. A kilencvenes évek elején alakultak meg, elsőként a palesztin hip-hop együttesek között. A rap műfajon belül az arab világban is az úttörők közé sorolják a DAM együttest.

2001-ben kiadták a Ki a terrorista című számukat, amit pár hét alatt több mint egy millióan like-oltak a youtube videomegosztó oldalon. A dalban az izraeli megszállókat szembesítik a a tetteikkel, ezért őket tartják terroristáknak és nem a palesztin ellenállási szervezeteket, akik a saját földjükön a szabadságukért és függetlenségükért harcolnak.

A DAM tagjai TUPAC Amaru Shakur amerikai rapper hatására kezdtek el zenélni. De példaképeik közé sorolják B‪.I.G, K’naan, MBS, és Pharoahe Monch-t is. Stílusokban keverik a hip-hop elemeteket az arab és közel-keleti dallamokkal.
Arabul, angolul de még héberül is énekelnek.

Tíz évnyi turnézás után világszerte ismertek lettek az underground hip-hop közössége számára. Ezek után központjukat visszahelyezték Al-Lad településre, ami 15 percre van Tel-Avivtól.

Az első albumukra 2007-ig kellett várni. Számaik több film betétdala lett. A Ford tranzit, Hol van Osama bin Laden?, A tenger sója és a Helyi angyal című arab filmeknek is a DAM együttes írta a filmzenéket.

Több hírek magazin és médium készített velük interjút, többek között a Vibe, National Geographic, Rolling Stone, Q, Basement, Reuters,The New York Times, MTV, CNN, és a BBC képernyőjén is szerepeltek.

A DAM együttes facebook oldala és weboldala itt érhetők el.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑