Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 02. 14.

Tüzérséggel lövik a kurdok és a szírek állásait a törökök.

2016. 02. 14.

A törökhadsereg megsértve a szír állam határait tüzérségi támadást intézett a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd önvédelmi szervezet és a Szíriai Arab Hadsereg aleppói állásai ellen.

A szíriai kurdok állásai elleni török ágyúzásról szóló hírt az YPG Twitter-oldalán, illetve az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns szervezet is megerősítette.

A török hadsereg is megerősítette, hogy tüzérséggel lőtte a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd szervezet aleppói állásait. Ez a Demokratikus Unió Pártja (PYD) fegyveres szárnya.

Az kurd YPG a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségeseivel összefogva a török támogatottságot élvező iszlamista terrorcsoportokra támadt Észak-Szíriában. A kurdok és a szírek a stratégiaia Mannag léitámaszpontot is visszafoglalták.

A PYD közlése szerint a tüzérségi támadás a kurdok aleppói enklávéját, Afrint, és az utóbbi napokban visszafoglalt Mannag település melletti légi támaszpontot érte.

A légi támaszpontot és egy szomszédos várost szerdán foglalták vissza iszlamistáktól szíriai kurd és a kormányerők támogatásával. Az iszlamisták 2013-ban foglalták el a térséget a kormányerőktől. Aleppóban ez volt az utolsó katonai bázis, amely még az iszlamisták kezén volt.

 A Reuters hírügynökség közlése szerint egy török kormányzati forrás is megerősítette a tüzérségi támadást a kurd állások ellen, ugyanakkor nem közölte az ágyúzás okát és kiterjedését.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök szombaton, csupán néhány órával a tüzérségi támadás előtt arra figyelmeztetett, hogy Törökország “ha kell”, katonailag fog fellépni a Demokratikus Unió Pártja ellen, amelyet terrorista szervezetnek tart.

Megfigyelők szerint az amerikai és orosz támogatással is bíró YPG fegyveresei az Iszlám Állam elleni harc egyik leghatékonyabb erejének számítanak, és a mannagi légi támaszpont elleni támadásig semlegesek maradtak a Bashar Al-Assad kormányának hadserege és az fegyveresek közötti konfliktusban.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑