Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 07. 22.

Tűzszünetet hirdetett a Hamasz, miután Izrael nagyszabású légicsapást hajtott végre Gázában

2018. 07. 22.

A Hamasz tűzszünetet hirdetett Izraellel szombaton a kora reggeli órákban, miután pénteken a határmenti erőszakos tüntetések során gázai mesterlövészek lelőttek és megöltek egy izraeli katonát és az izraeli légierő megtorlásul nagyszabású légicsapásokat hajtott végre az övezetben.

Az ENSZ mellett Egyiptom is jelentős szerepet vállalt az egyeztetésben, a megállapodás létrejöttében.

Tűzszünetben állapodott meg szombat hajnalban Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet a halálos kimenetelű támadások után – jelentette be a Hamász egyik szóvivője.

Fauzi Barhúm, a Hamász egyik szóvivője közölte: a felek Egyiptom és az ENSZ erőfeszítéseinek köszönhetően megállapodtak abban, hogy helyreállítják a nyugalmat.

“Egyiptomi és ENSZ erőfeszítésekkel megállapodás született a korábbi tűzszüneti helyzet visszaállítására a megszállás(Izrael) és a palesztin frakciók között,”

– jelentette be Twitteren Fawzi Barhoum a Hamasz szóvivője.

Izrael hivatalosan nem kommentálta a tűzszünetre vonatkozó bejelentést.

Az izraeli hadsereg péntek este hozta nyilvánosságra az izraeli katona halálát, miután a családot értesítették a történtekről.

“Egy izraeli katona meghalt műveleti tevékenység közben a Gázai övezet déli része közelében. Az incidensben egy katona súlyosan megsérült. Később belehalt sérüléseibe.” – olvasható az izraeli hadsereg nyilatkozatában.

Korábban az izraeli hadsereg azt mondta, mesterlövészek nyitottak tüzet a katonákra, ilyen súlyos incidensre a 2014-es háború óta nem volt példa. Az izraeli légierő válaszul nagyszabású támadást indított a Gázai övezetben Hamasz célpontok ellen.

“Jelenleg repülőgépeink széles körű támadásokat hajtanak végre a Gázai övezetben Hamasz célpontok ellen,” – közölte az izraeli hadsereg péntek este.

Az izraeli légierő mintegy 60 célpontot bombázott le a Gázai övezetben, köztük a Hamasz 3 zászlóaljának központját Zeitounban, Khan Younis-ban és al-Bureij-ben.

A központokat teljes egészében megsemmisítették a “fegyver- és lőszerraktárak, kiképző létesítmények, megfigyelőállomások, irányító központokat és a parancsnoki irodák” mellett.

Az izraeli légierő továbbá gyárakat és fegyverkészítésre használt gépeket, egy drón tároló létesítményt, egy alagutakhoz vezető aknát és “földalatti infrastruktúra építéséhez használt szerkezeteket” is megsemmisített.

Az izraeli hadsereg közzétett egy videót a khan younis-i bombázásról:

Újkelet, MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑