Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 03. 03.

Ügyészségi vizsgálat a HDP ellen Törökországban

2016. 03. 03.

Szerdán tüntetők csaptak össze a biztonságiakkal Törökország délkeleti részén, a főleg kurdok lakta Diyarbakirban.

A kormányellenes demonstráció résztvevői át akartak vonulni a tartományi székhely egyik negyedén annak ellenére, hogy azt a hadsereg terrorellenes hadműveletekre hivatkozva lezárta.

A török kormány tavaly júliusban mondta fel a terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárttal kötött, két és fél éves tűzszünetet. Azóta az elmúlt 25 év legvéresebb harca dúl a kormánycsapatok és a kurd fegyveresek között. Utóbbiak közül több mint nyolcszázan haltak meg csak december óta.

A szerdai tüntetést szervező kurdbarát Demokratikus Néppárt vezetője, Selahattin Demirtaş úgy fogalmazott, hogy elegük van a török kormánypárt mocskos háborújából. Igenis ki mernek menni az utcára, hogy tiltakozzanak azok ellen, akik mertek ott háborút indítani. Ezt a felvonulást betiltani vagy a résztvevőit büntetni törvénytelenség – mondta a kurdbarát török parlamenti párt vezetője.

A kormányhadsereg terrorellenes offenzívájának nagyon sok civil is áldozatul esett az elmúlt hónapokban, mert a lakosság demonstrációkkal támogatja a harcban álló Kurdisztáni Munkáspártot.

A kormányfő, Ahmet Davutoğlu szerint a Demokratikus Néppárt összeállt a terroristákkal. “Az isten szerelmére, hallották már tőlük azt, hogy – ne árnyékoljátok be politikai harcunkat azzal, hogy fegyvert fogtok!?” – tette fel a kérdést a miniszterelnök, majd meg is válaszolta: nem, ők nem akarnak békét. Épp ellenkezőleg: összejátszanak a terroristákkal, hogy káosz legyen Törökországban – vonta le a következtetést a török kormányfő.

A legfőbb ügyész hivatala eljárást indított a HDP vezetője, Selahattin Demirtas ellen, amiért meghirdette a szerdai tüntetést a törökországi kurd központban.

A Diyarbakirtól még keletebbre, még délebbre fekvő Cizre városának nagy részét teljesen elpusztították a harcok mostanra.

Ankara azért van nehéz helyzetben, mert az Iszlám Állam terrorszervezet ellen alakult nemzetközi koalíció – jó későn belépő – tagjaként elvileg támogatnia kell az iraki és a szíriai kurd hadsereget, miközben saját – mintegy 15 milliós – kurd kisebbségének féken tartásával a 80-as évek közepe óta küzd.

A PKK legendás vezetőjét, Abdullah Öcalant ugyan sikerült bebörtönöznie az ezredfordulón, amikor is Öcalan felszólította gerilláit, hogy vonuljanak ki Törökországból, a tavaly nyári surici merényletet követő kurd rajtaütés épp kapóra jött a török kormánynak, hogy hadat üzenjen a Kurdisztáni Munkáspártnak – éppen egyidőben azzal, hogy belépett a Washington vezette terrorellenes koalícióba.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑