Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 05. 10.

Új ember az olajhatalom élén

2016. 05. 10.

Új ember állt Szaúd-Arábia olaj- és energiatermelésének élére. Az összevont szuperminisztériumot az állami olajvállalat elnöke veszi át. Kalid al-Falih minisztériuma alá tartozó szektorok adják az arab ország GDP-jének 53 százalékát.

Az eddigi olajügyi miniszter, Ali al-Naimi tanácsadóként dolgozik tovább.

Ettől függetlenül Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajkitermelője várhatóan nem változtat eddigi olajpolitikáján, vagyis nem csökkenti a kitermelést, és hagyja, hogy az árakat a piac határozza meg. Erről beszélt a Control Risks elemzője is.

A Control Risks elemzője, Graham Griffiths úgy látja, hogy az új miniszter része az Ali al-Naimi féle konszenzusnak, ezért Szaúd-Arábia eddigi politikájának folytatását várja tőle.

Ezt támasztja alá az is, hogy Kalid al-Falih közeli szövetségese a király egyre nagyobb hatalommal bíró fiának, Mohammed bin Szalmannak. A herceg pedig már kifejezte, hogy az ország piaci hatalmának megőrzését fontosabbnak tartja az olajár emelésénél. Csak akkor hajlandó a januári szinten korlátozni az ország olajkitermelését, ha legnagyobb riválisa, Irán is ezt teszi. Irán viszont a szankciók feloldásával a kitermelése fokozása mellett tart ki.

– Az új hivatalt Energia, Ipar és Ásványkincsek minisztériumának nevezik, ez azt mutatja, hogy Kaled al-Falihnak gyakorlatilag az egész ország energiapolitikáját koordinálnia kell – tette hozzá az elemző.

Az átalakításokat azután jelentették be Rijádban, hogy az alacsony olajárak miatt az ország bevételei jelentősen lecsökkentek.

A reformok részeként a Saudi Aramco vállalat 5 százalékát tőzsdére bocsátják, a részvényekkel Hongkongban, Londonban és New Yorkban fognak kereskedni.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑