Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2015. 06. 19.

Új izraeli törvényjavaslat a kínzásról

2015. 06. 19.

A hír, hogy az izraeli kormány elfogadott egy törvényjavaslatot, amely jóváhagyja a börtönben lévő éhségsztrájkoló palesztin foglyok kényszeretetését, nem újdonság. Az Egyesült Államok által támogatott rezsim már évtizedek óta kínozza a palesztin foglyokat. – közölte a teheráni FNA

Izraeli tisztviselők nyíltan hivatkoztak az amerikai gyakorlatra a törvényjavaslat igazolásához. Amikor a törvényjavaslat elfogadását szorgalmazták, a gyilkos Benjamin Netanjahu elnök közvetlenül idézett a guantánamói USA támaszponton fogvatartott rabokkal kapcsolatos amerikai politikáról. Elvégre, ha a rezsim blokád alatt tartja a palesztin enklávét és megöli a civileket, miért ne tehetné meg, hogy kínozza is őket?

A kiszivárgott információk szerint a guantánamói támaszponton az éhségsztrájkoló rabokat sokszor orrukon át bevezetett katéteren keresztül etették, ami pokoli fájdalmakat okozott. A beavatkozásról készült videók szerint ezt a kényszeretetést naponta kétszer hajtják végig egy emberen és általában két óra hosszáig tart. A foglyokat lebilincselik hozzá, az orrukon keresztül valami visszataszító folyadékkal pumpálják tele őket.

Az UNICEF Gyermekjogi Bizottsága, az Amnesty International és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa szerint az Izrael Nemzetbiztonsági Ügynökség és a katonai bírósági rendszer “szisztematikusan követ el bűnöket kezdve a letartóztatás időpontjától, a szállításon és kihallgatáson át, a vallomás megszerzésekor. Az önkényes viselkedésüket igazolják izraeli katonák és a média, továbbá nemzetközi jogászok, a fogvatartottak, valamint a fogvatartottak helyzetének vizsgálatai eredményei.”

Néhány példa a palesztin foglyok kínzási programjából:

Szexuális zaklatás.

Kutyákkal megtámadás és megmarás.

Elektromos árammal töltött vízben való állásra kényszerítés, elektrosokk.

Fojtogatás kötéllel.

A családtagok előtt való megkínzás.

Buldózerrel való szétzúzás.

Bekötött szemmel helikopterre akasztás. stb…

A fenti szörnyű gyakorlatokat még most is alkalmazzák izraeli börtönökben, a nemzetközi civil társadalom pedig nem tesz semmit. Az Addameer nevű palesztin emberi jogi szervezet szerint 2015. áprilisban 5800 politikai fogoly az izraeli börtönökben, köztük 414 ember adminisztratív fogságban.

Sok köztük a bebörtönzött gyermek. A Palesztin Gyermekeket Védő Nemzetközi Szervezet jelentései szerint “2000 óta legalább 8.000 palesztin gyermekeket tartóztatott le a bíróság, amelyet követően egy izraeli katonai börtönbe vitték őket, ahol már az elhíresült rendszeres bántalmazáson és kínzáson kellett keresztülmenniük.”

A fentiek tekintetében nem csoda, hogy az összehangolt éhségsztrájk a bebörtönzöttek között továbbra is a jelen van. A Ma’an nevű palesztin hírügynökség beszámol arról, hogy a legújabb hulláma az éhségsztrájkoknak áprilisában kezdődött és több százan csatlakoztak hozzá azóta is. A kínzásról szóló törvényjavaslatot ebben az összefüggésben kell értelmezni.

Ennek ellenére a nyugati média bolondnak nézve minket azt állítja, hogy a kínzásról szóló törvényjavaslat csak magára kényszeretetésre vonatkozik. Az Egyesült Államok által támogatott rezsim minden szintje élvezi a nemzetközi büntethetetlenséget és azt, hogy senki nem számoltatja el őket, kezdve a gyilkos elnöktől, a nemzetbiztonsági hivataltól, a katonai rendőrségtől, akik a kínzási program végrehajtásában összejátszanak.

Ez sérti a nemzetközi jogot, de nem vált ki kritikát, vagy elítélést az ENSZ emberi jogi szervezettől.

Orientalista.hu – Tia

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑