Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2017. 09. 29.

Új terrorista hadsereget hoztak létre a líbiai sivatagban

2017. 09. 29.

Az Iszlám Állam terrorszervezet, miután tavaly kiűzték Szirt városából, a líbiai sivatagban új hadsereget hozott létre, amely legalább három dandárból áll – közölte csütörtökön az észak-afrikai állam főügyésze.

A líbiai hatóságok becslései szerint több száz szélsőséges menekülhetett el a tengerparti Szirtből, a város hét hónapig zajló ostroma előtt, illetve az ostrom idején.

Az iszlamisták a líbiai sivatagban telepített táborokban húzták meg magukat, de az elmúlt hetekben felbátorodtak, és helyenként ellenőrző pontokat hoztak létre Szirttől délre és keletre az utak mentén, illetve két, halálos áldozatokkal járó támadást is végrehajtottak a helyi biztonsági erők ellen

– mondta a főügyész.

Az amerikai légierő két műveletben is bombázta a szélsőségesek táborait, egyszer januárban, majd a múlt a héten.
Szadik as-Súr, a líbiai vádhatóságnak a terroristákkal szembeni nyomozás vezetésével megbízott főügyésze Tripoliban tartott sajtókonferenciáján elmondta: az első légicsapásokat követően elfogtak néhány sebesült dzsihadistát és iratokat foglaltak le.

A dokumentumok tanúsága szerint az Iszlám Állam egy sivatagi hadsereget hozott létre, amelynek vezetésével az Abu Barakat néven is ismert Al-Mahdi Szálem Dangút bízták meg

– tette hozzá.

Súr szerint a dzsihadisták líbiai hálózatának felderítésére indított, hónapok óta tartó nyomozás eredményképpen a terrorszervezet 830 feltételezett tagja ellen adtak ki letartóztatási parancsot. Hozzátette: az Interpol további ötven, a dzsihadista szervezethez kötődő, de külföldön tartózkodó gyanúsított ellen adott ki elfogatóparancsot.

A főügyész közölte: a líbiai hatóságok őrizetbe vették a szélsőségesek egyik rangidős parancsnokát is, akit azzal vádolnak, hogy 21 egyiptomi kopt keresztény lefejezését felügyelte 2015 februárjában Szirt városában.

„Beszámolt az incidens részleteiről, s jelezte, hol temették el őket”

– mondta a főügyész.

Súr említést tett arról is, hogy az Iszlám Állam korábban milyen útvonalakat használt külföldi harcosok Líbiába szállításához a szomszédos Szudánból, Egyiptomból, Tunéziából, és Algériából. Elmondta: a legtöbb szélsőségest Szudánból hozták a Szirttől 350 kilométerre keletre fekvő Adzsdabíján keresztül.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑