Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2021. 09. 02.

Újabb amerikai konvojt ért támadás Irakban

2021. 09. 02.

Egyre többen követelik az Egyesült Államok kivonulását Irakból, miközben egy újabb amerikai konvojt támadtak meg az ország középső részén. Az amerikai hadsereg logisztikai egységének konvoját Babylon kormányzóság területén érte támadás szerdán.

Az utóbbi hónapokban több tucat támadás történt a még Irakban állomásozó amerikai egységek ellen és az iraki ellenálló frakciók bejelentették, hogy nem teszik le a fegyvert addig, ameddig idegen csapatok tartózkodnak az országban.

Az iraki parlament még 2020 elején döntött arról, hogy az országban állomásozó külföldi csapatoknak ki kell vonulniuk Irakból. A döntés azután született, hogy az amerikaiak a bagdadi repülőtér közelében meggyilkolták Qasem Suleimani tábornokot, valamint Abu Mahdi Al-Mohandes iraki politikust. Ez az eset jelentős felháborodást váltott ki az iraki lakosságban és azóta egyre többen követelik az megszállóként jelen lévő külföldi csapatok távozását.

Több ország már kivonta csapatait Irakból azonban amerikai erők még állomásoznak az országban.

Az amerikai csapatok ugyanis 2014-ben érkeztek ismét Irakba és jelenlétüket a terrorizmus elleni harccal indokolták. Azonban hamarosan világossá vált, hogy valójában az Egyesült Államok helyi ellenségei ellen harcolnak és azokat az iraki csapatokat támadták, melyek részt vettek a terrorizmus elleni háborúban. Sokak számára az is feltűnt, hogy az amerikaiak az Iszlám Állam terroristáit védik az iraki hadseregtől, mint ahogyan azt Szíriában is tették.

Éppen ezért az iraki parlamentben is egyre többen követelik az amerikai erők távozását. Köztük Ammar Al-Hakim, az iraki ,,Hikma,, mozgalom vezetője elmondta, hogy jelenleg az idegen csapatok távozása az elsődleges nemzeti érdek. A politikus szerint az irakiak egy független országot szeretnének és egy olyan kormányt, mely nem más országok érdekei szerint cselekszik és tagjait nem más országok irányítják.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑