Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2018. 11. 27.

Újabb menekülthullám – ezúttal az aszály miatt

2018. 11. 27.

Soha nem tapasztalt aszály sújtja Afganisztánt, több család pedig inkább eladja gyermekét, hogy életben maradjanak.

A CNN több olyan menekülttel beszélt Heratban, akiket nem a háború, hanem az aszály kényszerített arra, hogy elhagyják otthonaikat, az ENSZ becslése szerint több mint 275 000 ember költözött már el addigi lakóhelyéről a szárazság miatt. A szélsőséges időjárási körülmények miatt már többen adtak hangot aggodalmuknak: a globális éghajlatváltozás ugyanis súlyos következményekkel járhat abban az országban, ahol a háború évtizedei a gazdaságot és a társadalmat is lerombolta.

A CNN riportere egy menekülttáborban találkozott egy nővel, Mamareen-lel, aki elvesztette a férjét a háborúban, az aszály miatt pedig neki is menekülnie kellett. Az özvegyasszony 3000 dollárért adta el lányát, a hatéves Akilát, hogy a többi gyerekét etetni tudja. A „vevő” egy Najmuddin nevű ember, aki a kislányt 10 éves fiának, Sher Aghának szánja feleségül. A férfi, aki megvette a gyermeket, azt mondja, hogy jótékonyságból vásárolta meg, hogy a lány családja tudjon mit enni. Azt mondja, hogy két-három év alatt fogja kifizetni érte a kialkudott összeget.

A riporter kérdésére válaszolva az asszony elmondta, hogy lánya nem tudja, hogy eladta. Hozzátette: bármennyire is fájdalmas, de nem volt más választása.

Ez nem egy elszigetelt eset.

A CNN azt írja, hogy találkozott olyan apával, aki négyéves kislányát adta el, hogy a család ne éhezzen, az aszály miatt ugyanis százezrek kénytelenek a túlélésük érdekében meghozni akár a legfájdalmasabb döntést is.

Magyar Idők – Jurák Kata

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑