Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Iszlám világ

2016. 07. 08.

Újabb öngyilkos merénylet egy iraki síita szentélynél

2016. 07. 08.

Legalább harminc ember meghalt, és mintegy hatvanan megsebesültek péntekre virradóra egy iraki síita szentély elleni terrortámadásban.nyomtatás

A vérengzést az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára – közölték hírügynökségek az iraki médiára és biztonsági forrásokra hivatkozva.

Az iraki biztonsági szolgálat közleményében 30 halottról és ötven sebesültről írt, a Sky News Arabíja híradásában 35 halottról és 65 sebesültről számolt be.

A terrorcselekmény a Bagdadtól mintegy 90 kilométerre északra fekvő Balad városában történt nem sokkal éjfél után, a muszlim böjti hónapot (ramadán) lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr idején.

Az asz-Szumaríja televízió jelentése szerint három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Szaíd Muhammed ben Ali al-Hádi mauzóleumának kapujánál és magában a szentélyben, és ezután fegyveresek hatoltak be az épületbe, tüzet nyitottak a síita zarándokokra és túszokat ejtettek.

irak

A helyszínre érkező síita önvédelmi erők fegyveresei megölték a támadókat, és kiszabadították a túszokat. A városban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el. Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok arra utasította a neki engedelmeskedő milíciákat, hogy induljanak Baladba, illetve a közeli Szamarrába, ahol Ali al-Hádi imám mauzóleuma van, amely súlyos károkat szenvedett egy tíz évvel ezelőtti terrortámadásban.

A baladi mauzóleum, ahol a pénteki terrorcselekmény történt, a síiták körében nagy tiszteletnek örvendő 10. imám, Ali al-Hádi fiának, Haszan al-Aszkarí 11. imám fivérének állít emléket. Az összetűzés idején károk keletkeztek benne.

A Sky News Arabíja úgy tudja, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet közölte, hogy emberei hajtották végre a terrortámadást.

Öt nappal ezelőtt, vasárnap két véres merénylet történt Bagdadban, legfrissebb összesítések szerint 292-en haltak meg. A támadások elkövetőjeként ugyancsak az Iszlám Állam jelentkezett. A vasárnapi kettős öngyilkos merénylet volt eddig a legvéresebb a számos robbantásos támadás közül, amely Szaddám Huszein elnök hatalmának megdöntése, az amerikai vezetésű 2003-as iraki invázió óta történt.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑