Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2023. 04. 12.

Újabb országos megmozdulásokra szólított fel az iráni diákság

2023. 04. 12.

Újabb országos tüntetésekre szólított fel szerdán a közösségi médiában az iráni diákság a teheráni vezetés elnyomó politikája és a muszlim öltözködési előírások kikényszerítése ellen.

A több diákszövetség által is megosztott felhívás szerint a szombatra tervezett megmozdulással, illetve ülősztrájkokkal a kormányzat legfrissebb fenyegetéseire kívánnak válaszolni.

Az iráni oktatásügyi minisztérium április elején jelentette be, hogy a jövőben szigorúbban fogják ellenőrizni a kötelező fejkendőviseletet az iskolákban és az egyetemeken, a diáklányokat pedig, akik megsértik az előírást, kizárják az oktatásból.

Aktivisták szerint biztonsági erők szigorúan végre fogják hajtani az utasítást. Mindemellett úgy tudni, a rendőrség a jövőben az öltözködési szabályok megsértőit videómegfigyelés és arcfelismerő szoftverek útján fogja lenyomozni.

A hidzsáb viselésére vonatkozó előírás Iránban nem újkeletű, de különös jelentőséget nyert a legutóbbi országos tüntetéshullám miatt, amelyet Mahsza Amini halála váltott ki. Az öltözködési szabályok megsértése miatt előállított fiatal nő az erkölcsrendészet őrizetében halt meg.

A tiltakozások során a nemzetközi szervezetek becslései szerint több mint ötszázan vesztették életüket, és ezreket tartóztattak le. Azóta a közösségi oldalakat elárasztották az olyan videók, amelyeken nyilvános iráni helyszíneken nők láthatók hidzsáb nélkül.

A perzsa újév óta eltelt három hétben a teheráni vezetés ismételten szigorú büntetéseket helyezett kilátásba az iszlám öltözködési szabályok megsértőivel szemben. Ezt követte az oktatási minisztérium közleménye is a már érvényes szabályok szigorúbb betartásáról.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑