Cadmus fordítás Cadmus
Líbia

2016. 10. 15.

Újabb puccs Líbiában?

2016. 10. 15.

Milicisták elfoglalták Tripoliban a líbiai egységkormány székhelyét, hogy az előző, iszlamista beállítottságú kormányt helyezzék vissza a hatalomba.

A fegyveresek pénteken rohamozták meg a Tripoli belvárosában levő Rixos Hotelt, ahol az ENSZ által támogatott egységkormány elnöki tanácsa működik. Átvették továbbá az ellenőrzést egy helyi tv-csatorna felett. is.

A vérontás nélküli akció vezetője Halifa al-Hilli volt miniszterelnök, akinek – nemzetközileg soha el nem ismert kormánya – március végén mondott le és adta át a hatalmat az egységkormánynak. Hilli a Rixos Hotelből nyilatkozatot olvasott fel, amelyben közölte: az egységkormány valamennyi tagja “fel van függesztve tisztségéből”, egyúttal felszólította korábbi minisztereit, hogy álljanak ismét munkába.

Válaszul a puccskísérletre az egységkormány elnökségi tanácsa közölte: elrendelték azoknak a politikusoknak a letartóztatását, akik – minden jogi alap nélkül – párhuzamos intézményeket próbálnak létrehozni. Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök tartózkodási helye egyelőre nem ismert, egyes hírek szerint jelenleg a szomszédos Tunéziában van.

Zűrzavar az Arab Tavasz után

Moammer Kadhafi hatalmának 2011-es megdöntése után Líbia teljes káoszba süllyedt, és a keletkezett hatalmi űrt egymással rivalizáló milíciák töltötték be. A zavaros helyzetet kihasználva az Iszlám Állam is területeket szerzett az országban, legfőbb líbiai erődítményükből, Szirtből máig nem sikerült teljesen kiűzni őket. Szarrádzs egységkormánya egy ENSZ által tető alá hozott békemegállapodás alapján került hatalomra.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑