Cadmus fordítás Cadmus

Újabb telep létesül, Izrael folytatja a lakásépítést a palesztin területeken

2017. 02. 01.

Izrael újabb 3000 lakást kíván építeni a megszállt Ciszjordániában. A védelmi minisztérium azt közölte, azért van erre szükség, hogy teljesítsék a lakosság igényeit.

Az elmúlt két hétben ez már a negyedik, Donald Trump amerikai elnökké beiktatása óta pedig a harmadik hasonló bejelentés Izraelben.

Ciszjordániában mintegy 350 ezer zsidó telepes él, és további 200 ezer pedig Kelet-Jeruzsálemben. Izrael az 1967-es háború óta tartja megszállva ezt a két régiót. Eddig 100 izraeli telep létesült palesztin területeken.

Trump – Barack Obamával szemben – nem talál kivetnivalót újabb izraeli telepek létesítésében. Erről a kérdésről is szót ejthet az amerikai elnök Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel február 15-én esedékes találkozója során.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa decemberben, egy jogilag kötelező érvényű határozatot szavazott meg arról, hogy Izrael vessen véget a telepépítéseknek a palesztin területeken. Még az Egyesült Államok sem élt vétójogával – tartózkodott -, amire 1979 óta nem volt példa ebben a kérdéskörben.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑