Cadmus fordítás Cadmus
Algéria

2019. 03. 10.

Újabb tömegtüntetések az elnök ellen Algériában

2019. 03. 10.

Hét órán keresztül vonultak a tüntetők Algír utcáin, hogy így tiltakozzanak a Bouteflika rendszer ellen. A veterán vezető, aki 20 éve irányítja hazája politikai életét, ötödször is jelöltette magát az elnöki tisztségre.

Egy algíri múzeumot és egy iskolát is megrongált tüntetők egy kisebb csoportja pénteken. Előbbit feldúlták, utóbbit felgyújtották az algériai elnök ellen demonstrálók. Abdel-Azíz Buteflika ötödik mandátumáért indulna a választáson, amit ellenfelei a demokrácia elleni lépésnek tartanak.

Immár harmadik hete tartanak a tüntetések az elnök ellen. Pénteken 112 rendőr és sok civil sebesült meg a felvonulások alatt és után történt összecsapásokban. A belügyminiszter, Algír főpolgármestere és a rendőrfőkapitány egyaránt a rendfenntartókat dicsérte, amikor meglátogatta a sebesülteket a kórházban.

Abdelaziz Bouteflikát közben egy svájci klinikán kezelik. Többször is agyvérzésen esett át. emiatt csak részlegesen képes betölteni tisztségét egy tolószékből. A 82 éves államfő helyett klánja kormányozza Algériát a hadsereg és a titkosszolgálat támogatásával.

A rendszer biztosítja a stabilitást, amely nagy szó Észak-Afrikában, ahol az iszlamista terrorizmus többször is megpróbálta megingatni a hatalmat. Az olajban gazdag ország viszont nem tud munkalehetőséget és életszínvonal-növekedést produkálni a gyorsan növekvő lakosságnak. Emiatt állandó az elégedetlenség különösen a fiatalok körében, akik nem látnak perspektívát a feltörekvő nemzedékek számára.

A 82 éves Abdelaziz Bouteflika a forradalmárok nemzedékéhez tartozik, mely kivívta Algéria függetlenségét a hatvanas évek elején. Karrierje csúcsán Bouteflika a rendszer külügyminisztere volt. Ám ez az időszak lezárult, amikor az iszlamista terrorizmus elleni harcban a rendszer elnyomó apparátusa óriási hatalomra tett szert. Ma a titkosszolgálat mindenütt ott van, hogy “fenntartsa a stabilitást”. Ebből az egyszerű algériaiak csakis az elnyomást érzékelik. Ráadásul úgy érzik: a rendszer képtelen a változásra! A 82 éves súlyosan beteg Bouteflika sérti a “nemzet méltóságát”. Ezért tüntettek több mint egymillióan Algírban az ellen, hogy a veterán elnök újabb öt évre Algéria élére kerüljön.

A most pénteki demonstrációkon a szokásosnál is több nő vett részt, részben a nemzetközi nőnapnak köszönhetően. A rendőrség 195 embert vett őrizetbe. Nem csak Algériában, Franciaországban is tüntettek az észak-afrikai országot húsz éve irányító, betegsége miatt jelenleg egy genfi kórházban tartózkodó államfő ellen. Abdel-Azíz Buteflika intett az ország destabilizálásától és felajánlotta: ha újraválasztják, egy éven belül új választásokat ír ki, melyeken már nem indul.

Euronews, Globoport

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑