Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2022. 03. 23.

Ukrajna azzal vádolja Magyarországot, hogy Kárpátalját akarja visszaszerezni

2022. 03. 23.

A miniszterelnök-helyettes azt állítja, hogy “olcsó orosz gáz” és területéhség állhat Budapest “oroszbarát” retorikája mögött – közölte az Orosz Hírek.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes megkérdőjelezte Magyarország “oroszbarátnak” nevezett retorikáját, azt sugallva, hogy az “olcsó orosz gáz” iránti vágy vagy akár egy esetleges területszerzés állhat Budapest politikája mögött.

Egy hosszú Facebook-bejegyzésben a tisztviselő azt állította, hogy “még a volt Szovjetunióból származó összes orosz szatellit sem viselkedik úgy, mint a magyar hatóságok”. Elmondta, hogy Magyarország nem támogatja az Oroszország elleni szankciókat, nem hajlandó fegyvereket szállítani Ukrajnának, sőt “nem engedi, hogy más országok fegyverei áthaladjanak a területén”.

“Valójában mindenre nemet mondanak. Még egy lépés – és Budapest hivatalos retorikája teljesen oroszbarát lesz. Mi ez? Olcsó orosz gázt akarsz? Vagy talán a mi Kárpátaljánkat akarják?” írta Verescsuk, mielőtt felszólította Budapestet, hogy “csatlakozzon a civilizált világhoz”, és “ne ismételje meg a második világháború hibáit, amikor Magyarország rosszul döntött”.

Korábban kedden Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azt mondta, hogy országa nem fogja támogatni az oroszellenes szankciókat, amelyek kárt okoznának saját érdekeinek, beleértve az orosz gázt és kőolajat célzó büntetőintézkedéseket.

Megismételte azt is, hogy Magyarország ellenez minden olyan javaslatot, amely NATO-katonák Ukrajnába küldését vagy repüléstilalmi zóna létrehozását jelenti az ország felett, azzal magyarázva, hogy az ilyen lépések növelnék egy nagyobb méretű háború kockázatát.


Bár a magyar kormány elítélte Moszkva Ukrajna elleni támadását, és támogatott bizonyos szankciókat, következetesen védelmezte, hogy “kívül kíván maradni” a konfliktuson, és nem volt hajlandó csatlakozni más országokhoz, amelyek fegyvereket küldenek Ukrajnába.

Oroszország február végén indította el katonai hadműveletét, miután Ukrajna hét éven át nem hajtotta végre a minszki megállapodásokban foglaltakat, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki népköztársaságokat a Donbasszban. A német és francia közvetítéssel létrejött megállapodás célja az volt, hogy rendezze ezen régiók státuszát az ukrán államon belül.

Oroszország most azt követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta, hogy a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezte volna.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑