Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2022. 07. 13.

Az ukránok a dark weben árulják a nyugattól kapott fegyvereket

2022. 07. 13.

Ukrajna számára küldött nyugati fegyverek egy részét a fekete piacon értékesítik. Elsősorban magas rangú tisztek, valamint a 100-200 dolláros zsolddal elégedetlen ukrán katonák válnak meg fegyvereiktől némi haszon reményében.

A cyber biztonságra szakosodott KELA izraeli kutatóintézet a dark webes oldalakat vizsgálva arra az eredményre jutott, hogy az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kezdete óta megugrott az ezeken az oldalakon árusított fegyverek és egyéb katonai felszerelések száma. A megvizsgált oldalakon a golyóálló mellényektől az irányított harckocsi elhárító rakétáig minden megrendelhető. Az ukrán értékesítők ráadásul Ukrajnán belül ingyenesen biztosítják a házhoz szállítást.

A ,,Weapons Ukraine,, néven árusító kereskedő például golyóálló mellényeket és különböző típusú gránátokat kínál eladásra 1100 és 3600 dollár közötti összegért.

Egy ,,Thief,, néven árusító eleadó pedig amerikai gyártmányú ,,Javelin,, harckocsi elhárító rakétarendszert kínál eladásra 30 000 dollárért. A megrendelt tétel Kijevben vehető át.

(A Pentagon 2021-es költségvetési listáján a beszerzési rovat szerint 1 db ,,Javelin,, rakétarendszer ára 178 000 dollár.)

.

A ,,Black Market Guns,, oldal szintén Ukrajnának szánt NATO fegyvereket kínál eladásra. A svéd SAAB által gyártott NLAW (Next Generation Light Anti-Tank Weapon) harckocsi elhárító rakéta ára 15 000 dollár, míg Switchblade 600 típusú harci drón 7000 dollárért beszerezhető.

A biztonsági elemzők azonban aggodalmukat fejeték ki a miatt, hogy ezeket a a fegyvereket esetleg terrorszervezetek is megvásárolhatják, hiszen aki fizet annak szállítják az árut. A NATO országok által gyártott fegyverek egy része ráadásul a NATO-val szembenálló csoportokhoz, vagy országokhoz kerül. Az orosz hadsereghez, oroszbarát szakadár csoportokhoz, illetve az Egyesült Államok által a ,,nem-baráti,, kategóriába sorolt országokhoz.

A fegyverkereskedelemre szakosodott feketepiacokon hasonló mozgás utoljára a NATO erők Afganisztánból történt kivonulása után volt. 2021 augusztusa után az amerikai hadsereg ugyanis jelentős mennyiségű hadianyagot hagyott az országban, mely a Talibán kezére került.

Akkor a kivonulást követő hetekben amerikai gyártmányú fegyverek, helikopterek, páncélozott harci járművek jelentek meg a fekete piacokon Afganisztánban és Pakisztánban. A harci járművek egy részét teherautókkal hordták át a szomszédos Iránba.

A kereskedőknek volt mit eladniuk, hiszen az amerikai hadsereg Afganisztán megszállása ideje alatt 600 ezer darab lőfegyvert és 76 ezer harci járművet szállított az országba a velük szövetséges afgán hadsereg számára. Ezen kívül 16 ezer éjjellátó felszerelést és 162 ezer modern kommunikációs eszközt is biztosítottak a számukra. Az amerikaiak kivonulása után pedig az afgán hadsereg teljes felszerelése a Talibán kezére került.

Orientalista.hu – Nagy Mihály

Forrás: Bleeping ComputerThe Economic TimesForbesPolitico

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑