Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2018. 12. 30.

Exkluzív: Az Iszlám Állam csecsen zsoldosai harcolnak Ukrajnában (képek)

2018. 12. 30.

Az utóbbi időben több információ is megjelent azzal kapcsolatban, hogy iszlamista csecsen fegyveres csoportok jelentek meg az ukrán hadsereg oldalán, melyeket a függetlenségükért harcoló Donbass és Luhanszk lakosai ellen vetnek be.

A Times magazin egyik riportjában röviden meg is jelent az az információ, hogy az Iszlám Állam által kiképzett fegyveresek harcolnak egy európai állam hadseregében. Azonban a Times és más nyugati médiumok nem tulajdonítottak nagy jelentőséget a dolognak, hiszen az ukránok és a csecsenek is Putyin elnök ellenségei.

Az ukrán kormány ún. ,,terror ellenes,, műveleteibe azonban meglepő módon mégis részt vehetnek a terroristák által Irakban és Szíriában kiképzett csecsen önkéntesek. Az ukrán kormány ugyanis hivatalosan terroristának nyilvánította a függetlenségükért harcoló donbasszi és luhanszki lakosokat. Az ő állításuk szerint az orosz nemzetiségű lakosságot a Kreml támogatja, ők pedig Oroszország inváziójától készítik elő.

.

Az ukrán állam és a hadsereg mindenesetre néhány alkalommal már megpróbált elhatárolódni a csecsenektől, azonban a csecsen önkéntes zászlóalj mégis jelen van a fronton és részt vesznek a harcokban. A csecsen önkéntes dandár parancsnoka Muslim Cheberloevsky még az ukrán állami televíziónak is adott interjút. Ezek a csecsen csoportok azonban a csecsen elnök Ramzan Kadyrov ellenfelei is, aki Oroszország szövetségese és az oroszok oldalán harcol a terroristák elleni háborúban. Éppen ezért Kadyrov elnököt a nyugati média sem kedveli.

A csecsen önkéntesekből álló Sheikh Mansur zászlóalj azonban az oroszok számára sem ismeretlen, hiszen az orosz titkosszolgálat, az FSZB, az alakulat egyik tagját elfogta Oroszországban. Az illetőről pedig kiderült, hogy korábban az Iszlám Állam oldalán harcolt Szíriában.

Ezek a személyek pedig most az ukrán hadsereg oldalán harcolnak, annak az ukrán hadseregnek az oldalán, mely 2019-ben 250 millió dollár katonai támogatást fog kapniaz Egyesült Államoktól. Ez azonban nem meglepő, hiszen az Amerika-barát Porosenko elnököt ugyanaz az Egyesült Államok támogatja, mely korábban létrehozta az Iszlám Államot.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Russia Today

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑