Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 11. 24.

UNICEF: 500.000 gyermeket fenyeget az alultápláltság Jemenben

2015. 11. 24.

Az ENSZ gyermek gyorssegély alapja az UNICEF figyelmezette a világot, hogy a jemeni háború miatt több mint fél millió életveszélyes alultápláltságban szenved.

 Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) augusztusban már felhívta a közvélemény figyelmét arra, hogy a jemeni humanitárius válság miatt hamarosan éhínség tör ki az országban. A WFP adatai szerint közel 13 millió ember bizonytalan körülmények között jut élelmiszerhez, az éhezők fele súlyos állapotban vannak.

A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció március vége óta támadja Jement, aminek következményeként milliók váltak földönfutóvá az ország lakosságának fele életveszélyben van. Az UNICEF szerint a gyermekeket sújtó éhínség súlyos rendellenségeket okoz a növekedésükben:

“A növekedési rendellenességek aránya Jemenben valószínűleg növekedni fog. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek nem érik el a teljes magasságukat, de ez a kognitív képességeikre is hat, ami állandó terhet ró az egész társadalomra”, – nyilatkozta Anthony Lake, az UNICEF vezetője.

A katonai agresszió célja, hogy megsemmisítsék a jemeni Ansarullah Mozgalmat (Húszik), és visszaállítják a Rijadhoz hű Hadi elnök hatalmát.

A szaúdi vezetés tagadja, hogy civil célpontokat támadna, ennek ellenére Jemenben több száz civil infrastruktúra pusztult el, köztük oktatási és egészségügyi intézmények, gyárak és lakások.

A nyolc hónapja tartó szaúdi agresszió következményeként több mint hétezer ember vesztette életét a sebesültek száma ennek a duplája meghaladja a tizennégy ezret.

A szaúdi vezetésű koalíció ráadásul korlátozza a segélyszervezetek működését és az adományok, segélyek eljuttatását a Jemenbe.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑