Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2015. 12. 29.

USA eltörli a vízummentességet azokkal szemben akik Iránba utaznak

2015. 12. 29.

A teheráni újságok az elmúlt időszakban gyakran írtak olyan eseményekről, hogy külföldiek látogatják meg Iránt, hogy megnézzék, milyen lehetőségek rejlenek az országban azután, hogy a gazdasági szankciókat feloldják ellene azután, hogy valószínűleg a jövő év elején megköti az atomegyezményt a Nyugattal. Az országban érezhető az izgalom, lévén, hogy az éveken át tartó gazdasági izoláció után most kilátásban van, hogy jobb napokat lásson az ország.

Az amerikai Kongresszus döntése ugyanakkor alapjaiban rengette meg ezt az optimizmust, mikor úgy döntött, hogy újabb korlátozásokat vezet be, mely során megtiltja azon személyek vízummentes beutazását az Államokba, akik az utóbbi öt évben Szíriába, Irakba vagy Iránba tettek látogatást. Ez előtt a lépés előtt, melyet a párizsi és kaliforniai terrorcselekmények indukáltak a hivatalos nyilatkozatok szerint, 38, többségében európai ország állampolgárai beléphettek az USA területére vízum nélkül, tekintet nélkül arra, hogy merre utaztak előzőleg. – közölte a New York Times

Irán amiatt ellenzi ezt a lépést, mert ez valószínűleg nagyban lecsökkenti Teherán éppen csak kialakuló külföldi kapcsolati lehetőségeinek számát, lévén, hogy ezek után mindenki kétszer meg fogja gondolni, hogy elutazzon-e az országba, valamint ez megsérti az atomegyezményt mely a szankciók teljes feloldását ígérte cserébe az iráni atomprogram szigorú keretek közé szorításáért. Washington szerint azonban ez nem számít szankciónak. Ugyanakkor, tiszta sor, hogy ez a korlátozás ellentmond annak az iránynak, melynek szellemében a történelmi súlyú egyezmény megszületett.

A vízummentesség elvétele azoktól, akik a közelmúltban Szíria és Irak területén jártak, érthető, elvégre, mindkét országban erős az Iszlám Állam befolyása, ugyanakkor nem könnyű nem úgy tekinteni Irán bennfoglalását ebbe a törvénybe, mint a Kongresszus kísérletére, melynek célja a sokak által ellenzett atomegyezmény aláaknázása.

A helyzet további érdekessége, hogy bár Irán azért van a terror-listán, mert támogatja a libanoni Hezbollahot és a palesztin Hamaszt, azonban a szunnita Iszlám Állammal harcban áll. Ugyanakkor, Szaúd-Arábia, ahonnan a szeptember 11-ei WTC elleni támadás 19 elkövetője közül 15 származik nincs rajta ezen a listán, ahogy a különféle dzsihadista szervezetek gyűjtőhelyének számító Pakisztán, valamint a terrorszervezetek tranzitzónájának számító, feltehetőleg az Iszlám Állammal üzletelő Törökország sem.

Amerikai vezető hivatalnokok azt nyilatkozták, hogy Irán aggodalmai túlzóak, valamint John Kerry amerikai külügyminiszter is írt egy levelet iráni kollégájának, Mohammad Javad Zarif-nak, hogy biztosítsa afelől, hogy az államapparátus el tud tekinteni ezektől a a korlátozásoktól, és nem fogja azokat alkalmazni, ha arról van szó, hogy valaki legitim üzleti ügyben utazik a perzsa országba.

Mindkét országban vannak olyan irányzatok, melyek mindent megtesznek azért, hogy megtorpedózzák az atomegyezményt. Iránt például azért hibáztatják nyugati vezetők, mert két ballisztikus rakétatesztet végzett, mely ugyan nem sérti az atomegyezményt, ugyanakkor, megkérdőjelezte az ENSZ Irán rakétaprogramja elleni szankcióit, és az ország nemzetközi közösségbe való visszaintegrálódásának folyamatát is akadályozhatja.

Ugyanakkor, bolondság lenne az Egyesült Államok, valamint a többi nyugati nagyhatalom részéről, ha engedve 36 republikánus szenátor követelésének visszautasítanák a Teherán elleni szankciók feloldását, melyekre  az atomegyezmény során ígéretet tettek, ugyanis, ezek tönkretennék azt az egyezséget, melynek végrehajtását már megkezdték. Például, Irán már megkezdte a dúsított urántartalékának Oroszországba való visszaszállítását. Elkötelezett, kitartó és hozzáértő vezetésre lesz szükség ahhoz, hogy mindkét állam betartsa az egyezményben foglaltakat, és megakadályozzák a szabotőröket céljaik elérésében.

Orientalista.hu  – Crusader

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑