Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 06. 09.

Útban az ISIS „fővárosa” felé – lehetséges forgatókönyvek

2016. 06. 09.

A Szíriai Arab Hadsereg által elfoglalt, Al-Rakka tartomány nyugati részébe benyúló területsáv miatt az “Iszlám Állam” nevű terrorentitás központja, a megszállt Al-Rakka városa most komoly fenyegetéssel kénytelen szembenézni.

Azonban sokkal közelebbi célkitűzésnek tűnik az Al-Tabaka légi támaszpont visszafoglalása vagy a továbbnyomulás északnak az Euphrates-folyóig; az utóbbi hadmozdulat elvágná az Aleppo tartományban lévő, ISIS terrorszervezet megszállta körzeteket az “Iszlám Államnak” titulált entitás központi területeitől.

nyugat rakka térkép

Egy másik lehetséges forgatókönyv – habár nagyon valószínűtlen – egy nagy előretörés Rakkán keresztül Deir Ezzorba, a kormányerők ellenőrizte és ostrom alatt álló városba Kelet-Szíriában.

Az elmúlt egy hétben közel száz ISIS terrorista halt meg Nyugat-Rakkaban, miközben a szíriai kormányerők 45 kilométernyi hosszan törtek előre az Ithrija-Rakka országút mentén.

A Tigris Alakulatok előretörtnek Rakka irányába: 

Ahogy az “Iszlám Államnak” nevezett terrorentitás központja növekvő nyomás alá kerül, az ISIS terroristák parancsnokai arra kényszerülnek, hogy megosszák fogyatkozó fegyvereseiket a Manbedzs (Aleppo tartomány) frontvonal és a nyugat-rakkai frontvonal között, mert lehetetlenné vált számukra, hogy mindkét (a kurd és a szíriai kormány) offenzíva ellen egyszerre védekezzenek.

A Szíriai Arab Hadsereg szinte versenybe került az USA által támogatott “Szíriai Demokratikus Erőkkel” (SDF) Rakka elfoglalásáért az ISIS terroristáktól, habár most úgy látszik, hogy az “SDF” Manbedzs város elfoglalására összpontosítja katonai erejét.

Hosszabb távon Manbedzs elfoglalásával az SDF egy korridort fog létesíteni és éppenséggel összeköti az Efrin járásban lévő kurd enklávét a többi kurd lakosságú területtel az északnyugat-aleppoi térségben.

Az USA által gründolt és támogatott “Szíriai Demokratikus Erők” egyedül az elmúlt héten, megközelítőleg 500 négyzetkilométernyi területet foglaltak el az ISIS uralma alól a Manbedzs-síkságon (Kelet-Aleppoban).

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑