Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2016. 07. 18.

Vadásznak az amerikai katonákra Irakban

2016. 07. 18.

Nem csak az  Iszlám Állam nevű vahabita terrorszervezet kiemelt célpontja az iraki hadjáratban közreműködő amerikai katonák , hanem  Moktada Al-Szadr síita hitszónok is az amerikai katonák megtámadására szólította fel híveit.

A több tízezer követővel rendelkező befolyásos síita hitszónok hivatalos honlapján a felhívással kapcsolatban csak annyit közölt, hogy “számunkra ők célpontok”.

Al-Szadr annak okán vált ismertté, hogy Mahdi hadserege nevű síita fegyveres szervezete támadást indított 2004-ben az Irakban állomásozó amerikai csapatok ellen, és éveken át harcot folytatott ellenük és az iraki kormányerők ellen.

A becslések szerint több tízezer fős, nagy befolyással rendelkező milíciát 2008-ban oszlatták fel. A milícia 2014-ben azonban újra felállt – ezúttal Béke Brigádok néven – hogy részt vegyen az Iszlám Állam elleni harcokban az iraki kormány szövetségeseként.

Szadr hívei az utóbbi időben több kormányellenes tüntetést rendeztek, jórészt a hitszónok felhívására. Legutóbb pénteken gyűlt össze több tízezer ember, hogy tiltakozzon az országban tapasztalható korrupció és vallási viszály ellen.

A síita hitszónok követői emellett az utóbbi hónapokban kétszer is betörtek az iraki állami intézményeknek és számos nagykövetségnek helyet adó, erősen védett bagdadi zöld zónába, hogy ezzel nyomatékosítsák egyebek közt a kormányátalakítási reformokról szóló követeléseiket.

Al-Szadr és hívei az amerikai katonákat megszállókként kezeli, és Washingtont teszik felelőssé, hogy Saddam Hussein rendszerének megdöntése után polgárháborúba került Irak. A vahabita szélsőséges terrorszervezetek megerősödését is az Egyesült Államokat és a térségbeli szövetségeseit okolja.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy az Egyesült Államok további mintegy 560 katonát küld Irakba, hogy segítsék a helyi kormányerőket az Iszlám Állam elleni harcban, és tanácsadással támogassák őket a dzsihadisták fellegvárának, Moszulnak az idei évre tervezett visszavételében.

Az erősítéssel mintegy 4650-re nő az Irakban szolgáló amerikai katonák száma.

A Retuers hírügynökség szerint az utóbbi két évben más – különösen iráni támogatottságú – síita milíciák is éltek Szadréhoz hasonló fenyegetésekkel, viszont amerikai katonákkal mindeddig csak az Iszlám Állam végzett.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

,
Back to Top ↑