Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 03. 09.

Vagy Magyarország, vagy Iszlám Állam

2015. 03. 09.

A magyarországi menekültáradat egy jelentős részét is képező koszovói fiatalok nem minden esetben választják a nyugati jólétet, sőt: a másik variáció az Iszlám Állam nevű vallási szektához való csatlakozás, zsoldosként.

A koszovói munkanélküli fiataloknak 20-30 ezer eurót (6-9 millió forintot) is kínálnak azért, hogy az Iszlám Állam nevű szélsőséges iszlamista szervezet soraiban a szíriai harcokban vegyenek részt – idézte Resul Rexhepit, a koszovói iszlám közösség titkárát a Bota Sot című pristinai napilap hétfőn.

A nyilatkozatot a B92 nevű szerbiai televízió is ismertette honlapján. Eszerint Rexhepi úgy nyilatkozott, hogy az ország rossz gazdasági helyzete miatt sok fiatal fordult a radikalizmus felé.

A vallási vezető elmondta, hogy a koszovói átlagfizetés 200 euró, a fiatalok körében pedig 55 százalékos a munkanélküliség, ezért a szélsőséges szervezeteknek sikerült megváltoztatniuk a fiatalok elképzeléseit. Resul Rexhepi kiemelte: az iszlám szerint az a hősiesség, ha valaki a családján és a hazáján segít, és nem az, ha valamilyen állítólag szent háborúban vesz részt.

Van pénz az elfoglalt olajmezőkben

Becslések szerint eddig mintegy 300 koszovói vett részt a szíriai és az iraki harcokban, és tavaly legalább 16 koszovói vesztette ott életét. Skender Hyseni koszovói belügyminiszter a múlt héten jelentette be, hogy jelenleg 135 ember ellen folyik nyomozás terrorizmus gyanújával. A gyanúsítottak vélhetően Koszovón kívüli, általában szíriai harcokra toboroztak vagy buzdítottak embereket. Olyan személyek ellen is folyik eljárás, akik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet oldalán harcoló albán csoport tagjai voltak.

A koszovói törvények egyelőre nem tiltják az idegen katonai vagy félkatonai szervezetekhez való csatlakozást, a pristinai parlament azonban hamarosan elfogadja a büntető törvénykönyv módosítását, amelyben már szerepel a külföldi harcokban részt vevő zsoldosokra, illetve a toborzóikra vonatkozó rész. Az új jogszabály 5-től 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja a Koszovón kívüli háborúkban való részvételt, az arra való buzdítást, illetve a toborzást.

Orientalista.hu – (Forrás: Alfahír.hu, MTI)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑