Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 11. 10.

Valószínűleg megtalálták a jeruzsálemi Szent Sír eredeti sziklarétegét (képek, videó)

2016. 11. 10.

Az athéni Nemzeti Műszaki Egyetem szakemberei feltárták a jeruzsálemi Szent Sír belsejét, és valószínűleg megtalálták a sziklasír eredeti rétegét, ahova a hagyomány szerint kereszthalála után Jézust eltemették.

A Jézus sírjaként tisztelt szentély felújítása keretében évszázadok óta először nyitották fel a Szent Sírt. A sírhelyet, ahová a hagyomány szerint Jézus Krisztust eltemették, egy 1555-ből vagy még régebbről származó márványlap fedte, amit elmozdítottak.

A tudósok egy réteg törmeléket találtak a sír belsejében, alatta pedig egy újabb márványlapot egy vésett kereszttel, mely valószínűleg a keresztes háborúk idejéből származik. Amikor a legalsó réteget is eltávolították, egy egyszerű, csiszolatlan mészkőlap tűnt elő. A kutatók úgy vélik, ez a sír eredeti sziklarétege, ahol az Úr Jézus három napig feküdt, mielőtt dicsőségesen feltámadt.

Fredrik Hiebert, a National Geographic Society régésze, aki kizárólagos engedélyt kapott, hogy videofelvételt készítsen a feltárásról, azt mondta: nem tudjuk teljes bizonyossággal, de a látható bizonyítékok alapján úgy tűnik, a Szent Sír pontos helye, melyet a hagyomány megőrzött, nem mozdult el az idők során.

jeruzsalemi-szent-sir-8

A Szent Sírt körülvevő 18. században épült szentély déli falán egy kis ablak van, amelyen keresztül látható a barlang fala. A kutatók megerősítették e belső mészkőfal, valamint a Szent Sírt körbevevő mészkőbarlang eredetiségét.

A szent hely tisztelete legalább 325-ig nyúlik vissza, amikor Szent Ilona, a régészek védőszentje, felkutatta Jézus keresztre feszítésének és a feltámadásának helyszínét. Az ott élők irányították őt el egy pogány templomhoz, melyet még Hadrianus római császár (76–138) építtetett kétszáz évvel korábban oda azért, hogy elrettentse a hívőket a hely tiszteletétől. Vercelli Szent Euszebiosz (283–371) szerint a római szentélyt lebontották, és alatta megtalálták a sziklába vájt sírt. Nagy Konstantin megbízást adott, hogy építsenek templomot a helyen. 1009-ben Al-Hakim bi-Amr Allah kalifa (996–1021) elrendelte a templom teljes megsemmisítését. Miután a Fátimida-dinasztia és a Bizánci Birodalom megegyezést kötött, a templomot újjáépítették 1028-ban.

A sír mostani felújítása része a Szent Sír-bazilikában folyó nagyobb helyreállítási munkálatnak. A Szent Sírt a szakemberek ismét lezárták, és valószínűleg ismét évszázadokig nem nyitják majd fel.

.

Orientalista.hu – (Magyar Kurír, Ucatholic.com)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑