Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 03. 30.

Változhat a török álláspont a szíriai válsággal kapcsolatban?!

2015. 03. 30.

Öt dán állampolgárt tartóztatottak le Törökországban, akik megpróbáltak átkelni a szíriai határon, hogy csatlakozzanak az országban működő terroristákhoz. A Hürriyet török napilap információi szerint megerősítik a határellenőrzést, és a szíriai határon át illegálisan érkezőket mindkét irányból blokkolják, egyúttal a Szíriából érkezőket is visszafordítják. A török határőrség egy határ menti faluban kisebb fegyverkészletet foglalt le, miután az ISIS terrorszervezet közvetlen a török határ szomszédságában is több kisebb településen átvette az ellenőrzést.

Törökország a szíriai háború folyamán mindvégig a terroristák tranzitországaként működött. Ugyan a hatóságok tagadták, hogy közük lenne a terrorszervezethez, de a szíriai kormány rendre arról számolt be, hogy az országban működő fegyveres ellenzéki csoportok a török hadsereg járműivel menekülnek a török határon túlra, miután onnan intéznek rajtaütéseket Szíria területén. A terroristák nyílt átjárása azt követően kezdett korlátozódni, hogy decemberben Oroszország és Törökország energetikai együttműködések sorozatát kötötte, és az orosz fél nyilatkozatai szerint végleg lezárták a Déli Áramlat projektet, Európa pedig a jövőben csak Törökországon keresztül juthat orosz földgázhoz. Recep Tayyip Erdogan török államfő a geopolitikai átmenet kezdete után éles Amerika-ellenes retorikát kezdett, egy alkalommal azt is nyilvánosságra hozta, hogy Washington nyomást gyakorol a török kormányra; az amerikaiak azt akarják, hogy a török hadsereg vonuljon be Szíriába és lépjen be háborúba Szíria területén a terrorszervezet elleni harcra hivatkozva.

Az ISIS egy az amerikai titkosszolgálat által létrehozott (pontosabban; átnevezett) szervezet, melynek kiképzése főként Jordániában található amerikai kiképzőközpontokban zajlott, működésüket pedig az Assad-kormány fegyveres ellenzékeként kezdték, akkor még legálisnak mondott ellenzéki csoportokként. Washington mindvégig fegyverekkel látta el az Assad-kormány ellen harcoló fegyveres csoportokat, akiknek működése idővel egy újabb funkcióval “gazdagodott”; nyíltan terrorszervezetként kezdtek működni és emberiségellenes bűncselekményeket követnek el szíriai és iraki területeken. Az ISIS működése így lehetővé teszi a nyugati koalíció számára, hogy beavatkozzon Szíria és Irak belügyeibe, és katonai erőt állomásoztasson a térségben.

Törökország a háború során mindvégig tranzitország szerepét töltötte be a Szíriába érkező nyugati “önkéntesek” szempontjából. A geopolitikai fordulatot követően azonban mind gyakrabban hallani arról, hogy a hatóságok Szíriába illegálisan érkező nyugati állampolgárokat fognak el, akik csatlakozni akarnak a terrorszervezethez. Korábban a szíriai hatóságok rendre arról számoltak be, hogy a terrorszervezet elleni fellépés legfőbb akadálya az, hogy szabadon járnak át a török határon, valamint a nyugati koalíció légicsapásai, ami sokkal inkább biztosít katonai előnyöket a terrorszervezetnek mint a szíriai kormánynak, ezen kívül az ország infrastruktúráját is szándékosan porig rombolja arra hivatkozva, hogy egy-egy energetikai csomópont a terroristák kezére került. Valójában ezeknek a terroristáknak tekintélyes hányada a nyugati országokból érkezik, az infrastruktúra csomópontjait, energetikai létesítményeket éppen abból a célból rohannak le, hogy arra hivatkozva az amerikaiak lebombázhassák. Washingtonnak érdeke a Moszkvával nyílt együttműködést folytató Assad-kormány hatalomból való eltávolítása, a terroristákat a kormány elleni katonai beavatkozás legitimálására használja.

Orientalista.hu – (Forrás: hidfo.net.ru)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑