Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Jordánia

2018. 12. 21.

Van remény a fogyatékkal élő menekült gyerekek számára Jordániában

2018. 12. 21.

 

Jordánia igyekszik integrálni a szíriai gyerekeket iskolarendszerébe, de majdnem 40 százalékuk még nem jár iskolába, és a helyzet még rosszabb a fogyatékkal élő gyerekeknél. Mit tud tenni az EU, hogy javítson a helyzeten? 

A tények

Több mint 5,6 millió ember menekült el Szíriából 2011 óta. Ők Libanonban, Törökországban, Jordániában és más országokban kerestek menedéket. A felük még fiatalkorú.

Majdnem 700 ezer szíriai menekült él Jordániában, ezzel a harmadik a befogadó országok között.

730 ezer olyan szír menekült gyerek van, akik kimaradnak az iskolarendszerből.

Egy nyolcéves kisfiú története

Abd Al-Rahman nyolcéves, betegsége megnehezíti számára a járást. Ez az első éve az iskolában.

„A természettudományokat szeretem a legjobban. Mindent szeretek, ami ehhez a témához kapcsolódik.” – meséli a fiú, akit az Al Hamra iskolában ugyanúgy kezelnek, mint bármelyik másik gyereket. Az intézmény része a Mercy Corps nevű civil szervezet menekült gyerekeket integráló programjának, amit az Európai Unió támogat anyagilag. Abd Al-Rahmant két éven keresztül utasították el különböző iskolák, mert eszközök hiányában nem tudták vállalni a fiú tanítását.

Tömeges probléma

„A velünk dolgozó iskoláknak tanársegédeket küldünk, bútorokat és segédeszközöket biztosítunk annak érdekében, hogy a gyerekek jobb oktatást kaphassanak, a fogyatékkal élők is. Jelenleg nagyjából háromszáz gyerek vesz részt a rehabilitációs programban.” – magyarázza a Mercy Corps egyik munkatársa, Maisa Asmar.

Pontosan nem tudni, hány fogyatékkal élő szíriai menekült van Jordániában. A becslések szerint a rokkant gyerekek száma 15 ezer lehet, és nekik mindössze három százalékuk jár iskolába. Ezért nem csak az oktatási rendszer felelős, hanem a menekültek nehéz szociális és gazdasági helyzete is, például a szegénység.

Az Európai Unió szerepe

Visszautaztunk Ammanba, hogy csatlakozzunk az Európai Unió humanitárius segítségnyújtásért felelős biztosához, Hrisztosz Sztilianidészhez, aki egy másik, EU által támogatott iskolát látogat meg. Az Unió 11 milliárd eurót fordított segélyezésre a szíriai válság kezdete óta. Az oktatási támogatás folyamatosan növekszik.

„A válsághelyzetekben alkalmazott oktatási támogatás a humanitárius tevékenységünk legrosszabbul finanszírozott eleme. Ezért már 10 alkalommal emeltem meg a terület költségvetését” – mondja a biztos. Riporterünk, Monica Pinna kérdésére pedig azt feleli, hogy jövőre már minden humanitárius projektnek külön foglalkoznia kell majd a fogyatékkal élőkkel.

Érzékenyítés

Ismét az ország északi részébe utazunk, a szír határ közelébe, egy másik befogadó iskolához. Dareen egy 160 fős tanársegédi csapat tagja. Őket a Mercy Corps képezte ki, és rokkant gyerekekkel foglalkoznak az ország 40 különböző iskolájában.

Dareen nem tud beszélni. Egy tolmács segítségével jelnyelvet oktat az egészséges gyerekek számára, ezzel igyekszik könnyíteni a fogyatékkal élők helyzetén. Az első napján még nagyon aggódott, hogy hogyan fog tudni kommunikálni a gyerekekkel és a tanárokkal, de jól működött a testbeszéde, és a gyerekek is imádták.

Van olyan kislány, aki az órán tanultak segítségével most már tud kommunikálni süket unokatestvérével.

A fogyatékkal élők helyzete nehéz, de nem reménytelen

Dareen az integráció élő példája. Az idáig vezető út hosszú, és nem mindenki számára elérhető, legyen akár jordániai, vagy menekült. Hét évig tartott, mire munkát talált magának.

A helyzet tehát nem teljesen kilátástalan. Jordániában nemrég elfogadtak egy új törvényt a fogyatékkal élők jogairól, illetve egy tízéves stratégiai tervet is, amely a legjobb gyakorlatokat igyekszik majd országszerte elterjeszteni.

Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑