Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 03. 17.

Palmyrában állomásozó katonák utánpótlását támadta az izraeli légierő- A szírek visszacsaptak (videó)

2017. 03. 17.

A hajnali órákban négy izraeli vadászgép hatolt be a szíriai légtérbe, és légicsapásokat hajtottak végre egy a Palmyrában állomásozó szíriai katonáknak szánt fegyveres utánpotlás ellen. A szíriai légvédelem válaszcsapásként lelőtt egy izraeli gépet. – adta hírül közleményében a Szíriai Arab Hadsereg és Fegyveres Erők Főparancsoksága. 

Pénteken az izraeli légierő négy vadászgépe megsértve a libanoni légteret végig halad az ország felett, hajnali 02:40-kor  behatolt a szíriai légtérbe és támadást hajtott végre Al-Burayj térségében lévő szíriai katonai támaszpont ellen.

A katonai bázison lévő fegyverszállítmányt a Homsz tartomány keleti részén, Palmyra környékén állomásozó az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló Szíriai Arab Hadsereg alakulatainak utánpótlását képezte. A  közlemény nem számolt be halottakról vagy sérültekről.

Megint a Hezbollahal jöttek

Az izraeli légierő szerint vadászgépei olyan fegyverszállítmányt támadott meg ami a libanoni ellenállási mozgalom a Hezbollah harcosainak lett szánva. Az izraeli légierő több alkalommal is ugyanezzel az indokkal hajtott végre légicsapásokat szír területeken, miszerint akciójukkal megakarták akadályozni hogy a Hezbollah újabb fegyverekhez jusson.

Visszatámadtak a szírek

A szíriai hadsereg főparancskoságának közelménye szerint válaszcsapást mértek az ellenséges behatolók ellen. A szíriai légvédelem S-5 közepes hatótávolságú csapatlégvédelmi rakétákat lőtt ki a visszavonuló izraeli vadászgépekre.

A jelentések szerint megszállt területek légterében sikerült lelőnni egy izraeli vadászgépet, egy másiknak kényszerleszállást kellett végrehajtania. Két vadászgépnek viszont sikerült elmenekülnie – olvasható a közleményben.

Cáfolnak az izraeliek

Izrael cáfolta a szírek állítását miszerint két vadászgépüket is találat ért. Az izraeli hadsereg közelményében elismerte, hogy vadászgépei  több csapást mértek szír területeken, de állításuk szerint az izraeli légvédelem Nyíl nevű rendszrének Arrow rakétái sikeresen megsemmisítették a szírek álltal kilőtt középtávolságú rakétákat.

Jordán területre becsapódott rakéta maradványa:

Áttörték a Vaskupolát

A hajnali órákban Jeruzsálem lakossága, két hangos robbanásra riadt fel. A szemtanúk ismeretlen eredű rakéta becsapódását észleltén. Áldozatokról és sebesültekről nem érkezett infromáció.

Az izraeli hadsereg szerint a robbanások hangját a Vaskupola légvédelmi-redszer rakétái okozták amikor megsemmisítették a szíriai középtávolságú rakétákat.

Csak egy szír rakétát sikerült lelőni

Egy ismeretlen eredetű rakéta csapódott be jordán területre – közölték a palesztin hírügynökségek. Az Erbid közelébe csapódott rakéta valószínű szír területekről származik, amit az izraeli légvédelem rakétája hatástalanította.

A szemtanúk szerint a hajnali órákban Izrael légiriadót rendelt el Jeruzsálem környékére a Jordán Völgy térségébe egészen Modi’in Illit izraeli telepig. A légvédelmi szirénák felriasztották a környék lakosságát, és kisebb pánik tört ki az emberek között.

Jordán területre becsapódott rakéta maradványa

A szakértők szerint Izrael nem mond igazat

Izrael 2000-ben jutott hozzá az Arrow légvédelmi rakétákhoz és a világon elsőként sikerült felállítania olyan légvédelmi rendszert ami az egész országot lefedi és megvédi a ballisztikus rakéták támadásaitól.  Tel-Aviv azután építette fel Vaskupola rendszerét, miután Irak a kilenc évvel korábbi első Öbölmenti háború folyamán Scud rakétákat lőtt ki Izraelre.

A szíriai konfliktus hat évvel ezelőtti kitörése óta az izraeli hadsereg és az izraeli légierő több mint kéttucatszor hajtott végre támadásokat a Szíriai Arab Hadsereg állásai ellen, ezzel sikerült közvetve támogatni az iszlamisták előrenyomulását. Ezidáig Izrael egyetlen egy katonai akciót sem ismert el, és mélyen hallgatott a szír területeken végrehajtott támadásairól.

A ma hajnali akció után, az izraeli hadsereg azonnal cáfolta a vadászgépei elleni támadást és a Vaskupola hatékonytalanságát, elismerve a szíriai katonai bázis elleni légicsapást. Az elmúlt hat évben a szíriai légvédelem először intézett válaszcsapást a behatoló izraeli vadászgépek ellen.

A szakértők szerint ezzel arra lehet következteni, hogy Izrael nem akarja beismeri, hogy  ha Szíria válaszcsapásokat mér Izraelre az súlyos veszteségeket tud okozni a cionista államnak. Továbbiakban a 2000-ben felállított Vaskupola védelmirendszer nem tudja megvédeni az izraeli lakosságot, egy esetleges Szíria és Izrael között kirobbant háború esetében.

Az éjszakai légicsapásokra adott megtorló válasz határozott elmozdulást jelent a Szíriai Arab Hadsereg eddigi passzív viselkedéséhez képest.

Az izraeli légierő külföldi források szerint legutóbb február végén mért légicsapást Damaszkusz határánál egy szíriai katonai konvojra.
Előtte, január közepén a szíriai államfő damaszkuszi palotájától alig néhány kilométerre lévő Mezzeh katonai repülőtérre lőttek izraeli rakétákat.

A Szíriai Arab Hadsereg főparancsnoksága megerősítette, hogy továbbiakban nem tűri el Tel-Aviv katonai beavatkozásait, és fenntartja magának azt a jogok, hogy válaszcsapásokat mérjen Izraelre, ha az megsérti az ország területét vagy annak légterét.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑